Pentagon oznámil ďalší nebezpečný manéver ruského lietadla

Ruské bojové lietadlo vo veľkej rýchlosti preletelo len tri metre od výzvedného lietadla amerického letectva a takmer spôsobilo haváriu. Oznámila to americká televízia CNN s odvolaním sa na zdroje z Pentagonu. Incident sa stal 30. mája v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom.

12.06.2015 09:43
debata (232)

Oba stroje sa pohybovali v rovnakej výške a minuli sa tesne, uviedli americké zdroje bez ďalších podrobností. Nie je ani známe, či Washington v Moskve proti incidentu diplomaticky protestoval. Americké lietadlo podľa Pentagonu svojím správaním nedalo podnet k žiadnym agresívnym manévrom ruského stroja.

Incidenty podobného druhu sú v poslednom čase pomerne časté. Len pred niekoľkými týždňami prenasledovalo americké lietadlo RC-135U v medzinárodnom vzdušnom priestore ruské prepadové stíhacie lietadlo Su-27. Začiatkom júna zverejnilo americké velenie video so záznamom incidentu, pri ktorom ruské lietadlo Su-24 preletelo nebezpečne blízko amerického raketového krížnika USS Ross v Čiernom mori.

Americkí experti tvrdia, že vzhľadom k zvýšenej prítomnosti lietadiel a lodí USA v Čiernom a Baltskom mori je častejší kontakt s ruskými bojovými prostriedkami prirodzený. Znepokojenie však vyvoláva skutočnosť, že ruské stroje americké plavidlá a lietadlá priamo ohrozujú.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #Pentagon #Amerika #manéver