Španielsky kráľ odobral svojej sestre titul vojvodkyňa

Španielsky kráľ Felipe VI. odobral svojej sestre Cristine titul vojvodkyňa z Palmy de Mallorca. Ide o jeden z ďalších krokov, ktorým sa snaží kráľovská rodina dištancovať od princeznej, ktorú čaká súd kvôli daňovým podvodom, uviedla v piatok agentúra AP. Kráľovský palác toto rozhodnutie nijako oficiálne nevysvetlil.

12.06.2015 10:51
debata

Titul vojvodkyňa z Palmy de Mallorca udelil Cristine jej otec, vtedajší kráľ Juan Carlos pri príležitosti jej sobáša s Iňakim Urdangarinom v roku 1997. Juan Carlos vlani v júni abdikoval a na trón potom nastúpil jeho syn ako nový panovník Felipe VI.

Princezná je podľa prokurátorov zapletená do finančných machinácií svojho štyridsaťšesťroč­ného manžela Urdangarina. Ten je podozrivý, že prevodom z účtov ním vedenej nadácie na kontá vlastnej firmy spreneveril, spolu s ďalšími spoluvinníkmi, asi šesť miliónov eur.

Štyridsaťdeväťročná Cristina sa stane prvým členom kráľovskej rodiny, ktorý od obnovenia monarchie v roku 1975 sa postaví v Španielsku pred súd. Pokiaľ bude uznaná vinnou, hrozí jej až štvorročné väzenie. Škandál sa vyšetruje už štyri roky a kvôli aktérom mu médiá venujú veľkú pozornosť.

Bývalý známy hádzanár Urdangarin čelí obvineniam z prania špinavých peňazí a sprenevery a môže byť podľa príslušnej sadzby trestného zákonníka v prípade preukázania viny zbavený slobody až na 19 a pol roka.

Termín začatia procesu zatiaľ stanovený nebol, ale predpokladá sa, že začne v druhej polovici roka. Obaja obvinení sa prostredníctvom svojich právnikov opakovane nechali počuť, že sú nevinní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #titul #Felipe VI. #vojvodkyňa #odobratie