Nemecko zastavilo vyšetrovanie v kauze odposluchov Merkelovej

Nemecká prokuratúra zastavila vyšetrovanie vedené kvôli podozreniu, že americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) odpočúvala mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej. Najvyšší štátny zástupca Harald Range v piatok podľa serveru Spiegel Online oznámil, že sa nepodarilo objasniť pozadie udalostí do takej miery, aby bolo možné celú záležitosť predložiť súdu.

12.06.2015 12:33
debata (15)

„S prostriedkami trestného práva nie je možné podozrenie pred súdom dokázať,“ uviedol Range k zastaveniu vyšetrovania. Dokumenty, ktoré prokuratúra získala, podľa Rangeho umožňujú niekoľko výkladov a nie je z nich preukázateľné, že bol telefón Merkelovej skutočne od roku 2002 odpočúvaný a získané dáta archivované.

Najvyššie štátne zastupiteľstvo sa prípadom zaoberalo od vlaňajšieho júna po tom, čo na údajné sledovanie kancelárky upozornil týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na tajné dokumenty, ktoré médiám poskytol bývalý bezpečnostný expert NSA Edward Snowden. Už vlani v decembri sa však Range k výsledkom vyšetrovania vyjadroval skepticky a uvádzal, že materiály, ktoré má prokuratúra k dispozícii, by neobstáli pred súdom ako dôkaz.

Snowden v roku 2013 zverejnil prostredníctvom médií veľké množstvo utajovaných dát svedčiacich o rozsiahlom sledovaní telefonických hovorov a komunikácie na internete americkými tajnými službami, a to nielen v USA, ale aj v zahraničí. Podľa nemeckých médií medzi sledovanými bola aj Merkelová a jej predchodca Gerhard Schröder.

Aféra so sledovaním poškodila vzťahy medzi Spojenými štátmi a Nemeckom. V súvislosti so sledovaním kancelárky sa americkí predstavitelia nikdy priamo nevyjadrili. Uviedli len, že Merkelová do budúcnosti nebude sledovaná.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Nemecko #odpočúvanie #NSA #Angela Merkelová #mobilný telefón