Ohniská požiaru v rafinérii pri Kyjeve sa podarilo uhasiť

Ukrajinskí záchranári uhasili všetky ohniská požiaru, ktorý začiatkom týždňa zachvátil ropné zásobníky v rafinérii Vasylkiv neďaleko Kyjeva.

12.06.2015 14:37
Ukrajina, Kyjev, požiar Foto: ,
Požiar vo veľkosklade pohonných hmôt vo Vasylkive pri Kyjeve sa nedarilo uhasiť niekoľko dní.
debata (5)

Oznámila to ukrajinská štátna služba pre mimoriadne situácie. Konečný počet obetí havárie sa zvýšil zo štyroch na päť, keď v troskách jednej z nádrží bola nájdená obhorená mŕtvola jedného z nezvestných.

Minister vnútra Arsen Avakov odhaduje celkovú škodu spôsobenú ohňom na viac než miliardu hrivien. Podľa zistení ukrajinskej tajnej služby SBU patrí areál rafinérie do petrochemického holdingu bývalého ukrajinského ministra energetiky Eduarda Stavyckého, ktorý bol vo vládnej funkcii v rokoch 2012–2014.

Vedenie spoločnosti BRSM-nafta, ktorá rafinériu bezprostredne vlastní, ale akýkoľvek majetkový vzťah so Stavyckým poprelo. Prevádzku v rafinérii riadil zamestnanec BRSM-diesel Jurij Škvyra, ktorý bol zadržaný, oznámil Avakov.

Vlastníci rafinérie v piatok podľa agentúry Unian vypísali odmenu milión hrivien za akékoľvek informácie, ktoré by mohli viesť k dolapeniu páchateľov požiaru. Firma BRSM-nafta je totiž presvedčená, že išlo o teroristický útok a mieni k vyšetrovaniu privolať zahraničných expertov. Požiaru vo Vasylkiv vraj predchádzalo sedem anonymných hrozieb a nález trhaviny v jednej z čerpacích staníc, ktoré firma vlastní.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Kyjev #Ukrajina