Európske hry: Za miliardy si Alijev pestuje imidž

Prvé Európske hry sa začali v Azerbajdžane pod heslom mieru a priateľstva. Toto motto však, zdá sa, platí len pre tých, čo dajú pokoj režimu prezidenta Ilhama Alijeva. Podľa odhadov stáli hry v Baku viac ako 3,3 miliardy dolárov. Agentúra Bloomberg citovala azerbajdžanského ministra športu Azada Rahimova, ktorý priznal sumu 1,97 miliardy.

13.06.2015 07:00
Ilham Alijev Foto: ,
Azerbajdžanská hlava štátu Ilham Alijev počas prezidentských volieb v roku 2013, ktoré podľa kritikov nemohol v žiadnom prípade prehrať.
debata (32)

"Tieto Európske hry by mali byť oslavou priateľstva,“ vyhlásil Rahimov. "Vždy hovoríme, že šport by mal znamenať mier a mal by ľudí spájať,“ povedal minister.

Medzitým Azerbajdžan ohlásil, že žiada zatvorenie kancelárie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Baku. Do krajiny na hry nevpustil zástupcov organizácie Amnesty International ani viacerých novinárov, napríklad z denníka Guardian.

A domáci kritici? "Pred zrakom sveta privíta moja krajina, môj milovaný Azerbajdžan, prvé Európske hry. Neuvidím ich. Neviem, aké je počasie a aké zlé sú zápchy v Baku. Sedím vo svojej cele vo väznici Kurdachani, ktorá je mojím domovom posledných šesť mesiacov. Som novinárka a za mrežami som za svoju prácu, keď som odhaľovala korupciu na najvyšších miestach azerbajdžanskej vlády,“ uverejnil denník New York Times otvorený list Chadídžy Ismajlovej z väzenia.

Novinárka v Azerbajdžane spolupracuje s Rádiom Slobodná Európa. Dlhodobo je na čiernej listine Alijevovho režimu. V minulosti sa ju dokonca pokúšali vydierať zverejnením videa, keď neznáme osoby nahrali jej sex s priateľom. Prípad sa ťahá už od roku 2012, stále nie je jasné, kto žurnalistku nafilmoval. V decembri 2014 Ismajlovú zatkli a obvinili ju z navádzania iných na samovraždu. Tento krok Azerbajdžanu kritizovali mnohé svetové organizácie vrátane Európskej únie a OBSE.

Ilham Alijev vládne krajine od roku 2003. Vtedy nahradil svojho otca Hejdara. Ten ako bývalý šéf azerbajdžanskej pobočky KGB riadil štát 10 rokov. Už takmer 22 rokov teda krajina nemala iného prezidenta, len takého, čo má priezvisko Alijev.

Režim má pritom stále mimoriadne silnú pozíciu. Objavujú sa však aj problémy, ale preto Alijev proti kritikom pritvrdzuje. Predaj ropy a zemného plynu je stálym zdrojom príjmov, ale padajúca cena čierneho zlata je pre režim nepríjemnou výzvou. Predpokladá sa, že v roku 2015 dosiahne krajina hospodársky rast pod úrovňou dvoch percent. Režimu neprospievajú ani prípady korupcie, mnoho ráz spojené s rodinou prezidenta. Hlava štátu to odmieta. Podľa medializovaných informácií však majú jeho príbuzní na kontách v zahraničí desiatky miliónov dolárov a vlastnia nehnuteľnosti, najmä na Blízkom východe. V rebríčku vnímania korupcie Amnesty International za rok 2014 je Azerbajdžan na 126. mieste zo 175.

"Kritici Alijevovho režimu sú buď za mrežami, alebo odišli do zahraničia,“ reagoval pre Pravdu Kristov Bender z Európskej iniciatívy stability. "Keď Azerbajdžan prijali v roku 2001 do Rady Európy, nespĺňal kritériá členstva. Mnohí dúfali, že účasť na práci organizácie pomôže krajine, aby sa z nej stala slušná demokracia. Situácia sa však zhoršila, najmä v posledných rokoch. Režim drží za mrežami sto politických väzňov. Je to viac ako v Bielorusku,“ pripomenul Bender.

"Európske hry sú marketingovou záležitosťou, ktorú priamo podporuje prezident Alijev,“ vysvetľuje Florent Parmentier, riaditeľ projektu EurAsia Prospective.

Podľa experta, ktorý vyučuje aj na parížskej Science Po, režim využíva už samotný názov hier. "Európa a demokracia vo vnímaní splývajú. Takže, keď ste európsky, ste aj demokratický,“ povedal Parmentier.

Na jednej strane nalieva Azerbajdžan do vylepšenia svojho imidžu množstvo peňazí. Podľa magazínu Foreign Affairs len v roku 2014 vynaložili lobisti v Amerike štyri milióny dolárov, aby podporili stanoviská Baku. Na druhej strane, v zákulisí režim tvrdo pripomína najmä Európe, že on drží v rukách tromfy. Na Baku sa upierajú nádeje na diverzifikáciu dodávok plynu. Pre Európsku úniu je to v súvislosti s projektom energetickej únie a konfliktom Rusko-Ukrajina ešte dôležitejšie ako v minulosti. Alijev si to dobre uvedomuje.

"Azerbajdžan nám hovorí, že my v zásade nemáme nič, čo by oni potrebovali. Zato oni majú niečo, čo potrebujeme my,“ povedal istý vysokopostavený európsky diplomat, ktorý si neželal byť menovaný.

Drvivá väčšina hlavných európskych lídrov sa nezúčastnila na piatkovom oficiálnom otváracom ceremoniáli v Baku. Slovensko na ňom zastupoval predseda parlamentu Peter Pellegrini. Podľa agentúry TASR sa má stretnúť aj s Alijevom a rokovať o zapojení sa slovenských firiem do energetických projektov.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Ilham Alijev