Turecko zasiahlo proti utečencom na hranici so Sýriou

Turecké bezpečnostné sily v sobotu použili vodné delá a varovné výstrely k zahnaniu sýrskych utečencov, ktorí sa snažili prekročiť sýrsko-tureckú hranicu. Pri nej sa v Sýrii podľa fotografa agentúry AFP zhromaždili tisícky imigrantov.

13.06.2015 21:01
Turecko, utečenci Foto: ,
Hraničný prechod Akcakale v Turecku.
debata (32)

Úrady zasiahli proti sýrskym utečencom, ktorí sa tiesnia za plotom z ostnatého drôtu pri tureckom hraničnom prechode Akcakale na juhovýchode krajiny. „Turecko už nepripustí príchody (ľudí) na svoje územie zo Sýrie, len v prípade humanitárnej katastrofy,“ vyhlásil turecký vicepremiér Numan Kurtulmus.

Pri Akcakale je jeden z najväčších utečeneckých táborov v Turecku. Už v marci úrady uviedli, že je preplnený. Útočisko v ňom našlo okolo 35 000 utečencov.

V posledných dňoch sa do Turecka dostalo 13 500 Sýrčanov, uviedli vo štvrtok turecké úrady. Celkom ich je oficiálne v krajine viac ako 1,8 milióna.

V Sýrii prebiehajú vyše štyri roky tvrdé boje, do ktorých sa zapájajú vládne sily, vzbúrenci proti prezidentovi Bašárovi Asadovi a od vlaňajška aj ozbrojenci Islamského štátu. Sýrsku vojnu už neprežilo odhadom 230 000 ľudí. Z domovov vyhnala osem miliónov Sýrčanov.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #utečenci