Pri nálete v Líbyi zomrel terorista Belmochtár, jeden z lídrov Al-Kajdy

Pri americkom leteckom údere v Líbyi zomrel alžírsky terorista Mochtár Belmochtár. V nedeľu to podľa agentúr AP a Reuters oznámila medzinárodne uznávaná líbyjská vláda. Pentagon podľa Reuters potvrdil, že Belmochtár bol cieľom amerického leteckého útoku, ale zatiaľ oznámil, že bol terorista zabitý.

15.06.2015 07:46
Mochtár Belmochtár Foto:
Mochtár Belmochtár.
debata (11)

Belmochtárova skupina Al-Murabitun je napojená na teroristickú sieť Al-Kajdá a pripisujú sa jej niektoré krvavé atentáty na severe Afriky a samotný Belmochtár je považovaný za jedného z vodcov svetového terorizmu.

Podľa AP líbyjská vláda a americkí predstavitelia uviedli, že vojenské lietadlá zasiahli a pravdepodobne zabili Belmochtára a niekoľko ďalších osôb. „Líbyjská vláda na východe Líbye potvrdzuje, že americké stíhačky minulú noc vykonali vzdušné údery v rámci misie, ktorej výsledkom je smrť teroristu Belmochtára,“ citovala líbyjskú vládu agentúra Reuters.

Vláda sídliaca v Tobrúku dodala, že útok bol vykonaný po konzultáciách s USA ako súčasť protiteroristickej operácie. Americké ministerstvo obrany najprv uviedlo, že americká armáda v sobotu v noci v Líbyi uskutočnila protiteroristický útok proti jednému z vodcov Al-Kajdy, obvineného z útoku na plynáreň na juhovýchode Alžírska v januári 2013.

Neskôr hovorca Pentagonu Steve Warren potvrdil, že cieľom bol Belmochtár . „Útok vykonalo americké lietadlo. Naďalej vyhodnocujeme výsledky operácie a neskôr oznámime podrobnosti,“ povedal Warren.

Belmochtár prešiel výcvikom v Afganistane a potom stál na čele Organizácie Al-Kajdá v moslimskom Maghribe. Hľadaný bol predovšetkým v súvislosti s prepadnutím zamestnancov plynárne v Ajn Amanáse na juhovýchode Alžírska zo 16. januára 2013.

Islamistickí teroristi z Belmochtárovej skupiny vtedy požadovali ukončenie intervencie francúzskej armády proti islamistom v Mali. Zajali vyše 700 ľudí, medzi nimi 130 cudzincov. Armáda objekt oslobodila, útok neprežilo 39 rukojemníkov a 29 útočníkov.

Médiá odvtedy už niekoľkokrát informovali o Belmochtárovej smrti, nikdy ju nikto nepotvrdil. Po zvrhnutí diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011 sa Líbya prepadla do chaosu a teraz má krajina dve súperiace vlády. Zmätok využili radikálne islamistické skupiny, z ktorých niektoré sú napojené na Al-Kajdu a iné sľúbili oddanosť Islamskému štátu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #USA #nálet #Mochtár Belmochtár #al-Káida