Plagáty si strieľajú z Orbána

V Maďarsku zúri plagátová vojna. Vládna protiimigračná kampaň, podporená stovkami bilbordov, ktorá má v Maďaroch vyvolať obavu, že cudzinci im vezmú prácu, budú porušovať zákony a ignorovať miestnu kultúru, narazila na odpor.

15.06.2015 09:00
Viktor Orbán, maďarský premiér, Budapesť Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (103)

Skupinky aktivistov strhávajú, zatierajú a tvorivo upravujú vládne odkazy. A vo finančnej zbierke na protikampaň sa za necelý týždeň nakopili prostriedky na päťsto protestných bilbordov. Kritici vládnemu Fideszu vyčítajú, že problém s imigrantmi zneužíva na preťahovanie sa s krajne pravicovým Jobbikom o hlasy nacionalistických voličov.

Tomu podľa nich slúži nielen bilbordová kampaň, ale aj Národná konzultácia o prisťahovalectve a terorizme, ako vláda nazvala anketu, ktorá kladie dôraz na bezpečnostné a sociálne riziká súvisiace s prílevom migrantov. Z hárkov rozoslaných všetkým dospelým občanom sa doteraz vrátilo vyplnených asi pol milióna, pričom podľa vlády viac ako štyri pätiny odpovedajúcich navrhuje sprísnenie imigračných zákonov.

Opozícia tvrdí, že pri zaujatej formulácii všetkých dvanástich otázok iný výsledok ani nemožno čakať. Jedna z nich napríklad znie: „Súhlasíte s maďarskou vládou, že namiesto migrantov máme podporovať rodiny a ich budúce deti?“

Vitajte v Maďarsku

„Cítime sa nepríjemne pred turistami, ktorí sa určite budú zaujímať, čo je na tých vládnych plagátoch,“ vysvetlil pre portál Átlátszó zámer protikampane jeden z jej organizátorov Gergő Kovács. „Preto im po anglicky adresujeme odkazy, ako napríklad: Ospravedlňujeme sa za nášho premiéra. Máme radi imigrantov. Vitajte v Maďarsku!“ dodal s tým, že nechce, aby vo svete vznikol dojem, že Maďari sú xenofóbny národ.

Sociológ Kovács, líder malej recesistickej Maďarskej strany dvojchvostého psa, neodsudzuje partizánske akcie tých, čo poškodzujú podľa neho hanebné vládne bilbordy. „My sme si však zvolili legálnu cestu,“ zdôrazňuje.

Úspech zbierky na protikampaň jej organizátorov prekvapil. Pôvodne plánovali získať za dva týždne asi desaťtisíc eur, ktoré by pokryli náklady na 50 bilbordov. Už za prvých päť dní však od drobných prispievateľov dostali desaťnásobne viac.

Príď, my sme už v Anglicku

Nadšenci spolu s peniazmi posielajú aj návrhy textov, ktoré sa na bilbordoch majú objaviť. Viaceré z nich Orbánovi pripomínajú, že státisíce mladých Maďarov odišli na Západ nie preto, žeby im cudzinci vzali prácu, ale pre neschopnosť vlády ponúknuť im uplatnenie.

„Príď pokojne do Maďarska, my už pracujeme v Anglicku!“ má byť jeden z odkazov. Iný sa zase vysmieva Maďarom, ktorí uverili Orbánovmu strašeniu: „Keď ti nejaký prisťahovalec bez peňazí, kontaktov a znalosti jazyka vezme prácu, tak si nič iné nezaslúžiš.“

Objavujú sa aj návrhy, apelujúce na kresťanskú lásku k blížnemu: „Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť, bol som smädný a dali ste mi piť, prišiel som ako cudzinec a prichýlili ste ma (Matúš 25.31).“

Drahá propaganda

Vláda na protiimigrantskú kampaň míňa podstatne viac peňazí daňových poplatníkov ako na samotných imigrantov. Podľa spravodajského portálu Origo na tzv. národnú konzultáciu vyčlenila 32 miliónov eur, na bilbordy ďalších 1,2 milióna, kým na utečencov ročne vydá len niečo vyše pol druha milióna eur.

Kým „dvojchvostý pes“ si na odpoveď Orbánovi musí najskôr našetriť, socialisti už stihli siahnuť do svojej pokladnice a vyvesiť zopár vlastných bilbordov. Na belasom pozadí, v grafickej podobe imitujúcej vládne propagandistické produkty, sa prihovárajú imaginárnemu prisťahovalcovi: „Keď prídeš do Maďarska, nemohol by si priviesť jedného premiéra so zdravým rozumom?“ Uštipačne upozorňujú aj na imigračnú vlnu Maďarov: „Keď žiješ v Maďarsku, vyplň aspoň jeden konzultačný hárok, kým odídeš pracovať do Rakúska.“

Prepísané odkazy

Do plagátovej vojny sa zapojili aj desiatky mladých aktivistov, ktorí vládne bilbordy ničia alebo premaľúvajú. Svoje akcie občianskej neposlušnosti koordinujú na sociálnych sieťach, kde sa vzájomne informujú o vykonaných zásahoch i nových „terčoch“.

Odovzdávajú si aj varovania, kde je policajná ochrana bilbordov najostražitejšia, ako treba postupovať pri zadržaní a keď od nich budú úrady vymáhať vysokú pokutu. Bilbordoví partizáni na webe zverejňujú fotodokumentáciu svojich aktivít. Najväčšími hitmi sú snímky s dômyselne zamazanými písmenami vládnych odkazov.

Výraz „národná konzultácia“ je na mnohých bilbordoch prepísaný na „národnú inzultáciu“. Nápis „Keď prídeš do Maďarska, budeš musieť dodržiavať naše zákony“ sa dá jednoducho upraviť do podoby „Keď prídeš do Maďarska, budeš živiť našich starcov“. A text „Keď prídeš do Maďarska, musíš ctiť našu kultúru“, možno niekoľkými ťahmi štetca či spreju zmeniť na „Do Maďarska treba kultúru“.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Orbán #plagáty #imigranti #bilbord