V Gruzínsku zadržali bratranca jedného z vodcov IS

Gruzínske úrady zadržali bratranca jedného z vodcov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom v noci na pondelok gruzínska televízia Rustavi2 s tým, že v rámci operácie jednotiek osobitného určenia v údolí Pankisi boli zadržané ešte najmenej štyri osoby podozrivé z verbovania miestnych obyvateľov do IS.

15.06.2015 09:21
debata (7)

Medzi zadržanými je bratranec Tarchana Batirašviliho, známeho aj pod bojovými menami Čečenský Omar či abú Umar Šíšání. Za informácie o mieste, kde sa tento muž nachádza, vypísalo nedávno americké ministerstvo zahraničných vecí odmenu vo výške päť miliónov dolárov. Šíšáního pritom rezort diplomacie označil za jedného z kľúčových členov IS.

Podľa gruzínskej televízie sa na bezpečnostnej operácie v údolí Pankisi podieľalo asi 100 príslušníkov jednotiek osobitného určenia, ktorí robili domové prehliadky a zadržali niekoľko ľudí.

Miestni obyvatelia na dnes zvolali protestnú akciu, ktorou sa chcú domáhať prepustenia zadržaných. Tarchan Batirašvili sa narodil v Gruzínsku a bojoval v konfliktoch v Južnom Osetsku, ako aj v rôznych častiach Blízkeho východu, kde sa pridal k IS.

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí bol veliteľom väznice IS, kde boli zadržiavaní zahraniční rukojemníci, venoval sa aj získavaniu financií pre IS a od roku 2013 bol veliteľom IS pre sýrske provincie Aleppo, Rakka, Lázikíja a Idlib.

Podľa niektorých správ v novembri 2014 prišiel o život. Túto informáciu šíril čečenský prezident Ramzan Kadyrov, ktorý ju neskôr zo svojho konta Instagram stiahol. Doteraz sa ju nepodarilo potvrdiť z hodnoverných zdrojov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Gruzínsko #vodca #Islamský štát