Republikán Jeb Bush ohlásil svoju prezidentskú kandidatúru

Bývalý republikánsky guvernér Floridy Jeb Bush predložil americkej Federálnej volebnej komisii dokumenty, v ktorých ohlásil svoj úmysel uchádzať sa o republikánsku prezidentskú nomináciu pre voľby v roku 2016.

15.06.2015 10:37 , aktualizované: 22:20
Jeb Bush, usa Foto: ,
Jeb Bush.
debata (56)

Oznámili to noviny Wall Street Journal, ktoré citovala agentúra Reuters.

Jeb Bush (62) už začiatkom mesiaca avizoval, že 15. júna zverejní dôležité oznámenie týkajúce sa jeho prezidentských ambícií. Oficiálne by sa tak malo stať ešte dnes miestneho času na verejnom podujatí v Miami.

„Opäť prevezmeme vládu nad budúcnosťou tejto krajiny … Budem kandidovať srdcom. Budem kandidovať, aby som zvíťazil,“ uvádza sa v úryvkoch z prejavu, ktorý má Bush predniesť v Miami. Pripojí sa tak k desiatim republikánom, ktorí už prejavili záujem o prezidentskú kandidatúru.

John Ellis „Jeb“ Bush, syn bývalého amerického prezidenta Georgea Busha staršieho a mladší brat exprezidenta Georgea W. Busha, vstupuje už na preplnené kolbište uchádzačov o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany pre voľby v novembri 2016.

Jeb Bush: Známe priezvisko môže byť výhodou, ale aj príťažou

Vizitka bývalého guvernéra Floridy Jeba Busha (62), ktorý v pondelok oznámil, že sa bude usilovať o získanie republikánskej nominácie do prezidentských volieb.

Foto: Reuters, KACPER PEMPEL
jeb bush
  • Dátum a miesto narodenia: 11. februára 1953 v texaskom Midlandu
  • Vzdelanie: latinoamerické štúdiá na Texaskej univerzite v Austine, časť študijných rokov strávil v Mexiku ako učiteľ angličtiny.
  • Povolanie: politik, bankár, konzultant
  • Kariéra: pôsobil v bankovníctve, podnikal v realitách a obchodných firmách, floridský minister obchodu (január 1987 až september 1988), guvernér Floridy (január 1999 až január 2007; dve volebné obdobia v tomto štáte zastával ako prvý republikánsky guvernér), pôsobil v správnej rade spoločnosti Tenet Healthcare a ako poradca pre banky Lehman Brothers či Barclays, majiteľ firmy Jeb Bush & Associates.
  • Politická príslušnosť: Republikánska strana
  • Rodina: ženatý od roku 1974, manželka Columba (61) je mexického pôvodu; majú dvoch synov a dcéru, najstarší z potomkov – právnik George Prescott Bush (39) je tiež politicky aktívny. Jeb je synom bývalého prezidenta USA Georgea Busha staršieho a bratom ďalšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha mladšieho.
  • Jeho prezývka Jeb vznikla z písmen celého mena: John Ellis Bush.
  • K politike sa prvýkrát dostal v roku 1980 počas prvej prezidentskej kampane svojho otca, pomáhal mu aj v roku 1988, keď už George Bush starší voľby vyhral. Je všeobecne považovaný za väčšieho intelektuála, ako je jeho o sedem rokov starší brat George W. Bush.
  • Počas ôsmich rokov vo funkcii floridského guvernéra sa Bush snažil reformovať tamojšie školstvo, podporoval verejné knižnice či usiloval o ochranu barinného ekosystému Everglades.
  • V roku 2005 sa angažoval v prípade Terri Schiavovej – ženy s poškodeným mozgom v dlhodobej kóme, ktorej manžel sa usiloval o odpojenie podporných prístrojov. Bush sa tomu snažil legislatívne zabrániť, nakoniec ale neuspel.
  • Úvahy o jeho možnej prezidentskej kandidatúre sa objavili napríklad už v roku 2005. Jeb Bush to vtedy komentoval slovami „človek by nikdy nemal hovoriť nikdy“ a že „existuje určitá možnosť“.
  • Formálne krok ku kandidatúre urobil koncom minulého roka, keď sa rozhodol rezignovať na posty v správnych radách firiem i neziskových spoločností. Založil tiež výbor na financovanie kampane.
  • Pred nedávnom sa pre médiá vyjadril, že by rovnako ako jeho brat George Bush mladší schválil v roku 2003 inváziu do Iraku. Neskôr ale povedal, že „s tým, čo vieme teraz, by som to nezačal …“
  • Bush kvôli schvaľovaniu invázie čelil kritike. Demokrati sa dali počuť, že sa len veľmi málo líši od svojho brata. Jeb opakovane prehlasuje, že v prípade svojho zvolenia bude zastávať vlastnú politiku.
  • Hovorí plynule po španielsky. Niektorí z republikánov si myslí, že by mohol zaujať aj hispánskych voličov, ktorí volia prevažne demokratov.
  • V roku 2013 vydal knihu o prisťahovalectve v ktorej navrhuje, aby ilegálni imigranti mali možnosť získať právo na trvalý pobyt po zaplatení pokuty a prípadného daňového dlhu, po odpracovaní určitého objemu verejných prác a zložení skúšky z angličtiny.
  • Nedávno Jeb Bush vyzval k tvrdšiemu prístupu voči Rusku kvôli situácii na východe Ukrajiny.
56 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #kandidát na prezidenta #Jeb Bush