Súd v JAR vydal zatykač na sudánskeho prezidenta

Súd v Juhoafrickej republike (JAR) vydal zatykač na sudánskeho prezidenta Umara Bašíra, ktorý krátko predtým odletel naspäť do vlasti.

15.06.2015 16:57
sudán, prezident, bašír Foto: ,
Sudánsky prezident Umar Bašír.
debata

Informovala o tom agentúra Reuters.

Bašír pricestoval do JAR na víkendový summit summit Africkej únie. Medzinárodný trestný súd v Haagu (ICC) preto vyzval úrady JAR, aby sudánskeho prezidenta zadržali na základe zatýkacieho rozkazu vydaného ICC.

Umar Bašír totiž pred haagskym súdom čelí obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa údajne dopustil v súvislosti s dlhoročným konfliktom v Dárfúre. Medzinárodný trestný súd varoval pred negatívnymi dôsledkami, ak by zmluvná strana ICC, ktorou je aj Juhoafrická republika, odmietla pomôcť pri Bašírovom zadržaní.

Juhoafrický súd v nedeľu vydal predbežné opatrenie, podľa ktorého Bašír nesmel opustiť územie JAR, pokým súd nerozhodne o zatýkacom rozkaze ICC. Príslušné rozhodnutie padlo dnes, ale až po tom, čo Bašír odletel z vojenskej základne Waterkloof na predmestí Pretórie naspäť do sudánskej metropoly Chartúm.

Bašír, ktorý sa ujal moci počas nekrvavého islamistického povstania v roku 1989, je jedinou úradujúcou hlavou štátu čeliacou obvineniam z genocídy zo strany ICC. Obžaloba sa týka konfliktu v Dárfúre, kde počas brutálneho zásahu vládnych síl proti ozbrojenej vzbure zahynulo 300.000 ľudí a dva milióny utiekli zo svojich domovov.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Sudán #Umar Bašír