Teroristi na samovražedný útok využili 17-ročného Brita

Teroristi z organizácie Islamský štát využili na samovražedný útok iba17-ročného mladíka z Británie. Moslimská rodina radikálov ostro kritizovala. Viní ich z jeho smrti.

15.06.2015 17:18
debata (11)

Mladík Talha Asmal sa vraj na príkaz veliteľov Islamského štátu zabil pri samovražednom atentáte v Iraku. Uviedli to tamojšie médiá, ktoré zverejnili aj vyhlásenie rodiny.

„Talha pochádza zo súdržnej, tvrdo pracujúcej a mierumilovnej rodiny, ktorá doržiava zákony. Celá rodina bezvýhradne odsudzuje násilie a hrozí sa všetkých násilných činov,“ uviedla rodina v texte. Islamský štát podľa nej využil naivitu mladého muža. V marci ho presvedčil, aby tajne odcestoval z Veľkej Británie na Blízky východ.

„Jeho prípad je celkom jasným dôkazom toho, ako môžu byť služobníci pekla – Islamského štátu – úspešní pri otravovaní a vymývaní mozgov detí ako bol Talha,“ uviedla rodina. Mužov, ktorí podľa nej v sobotu nariadil chlapcovi, aby sa s autom plným výbušnín odpálil v meste Bajdží, označila za zbabelcov, ktorí nechcú robiť špinavú prácu sami.

Podľa údajov britských úradov odcestovalo do Sýrie a Iraku s cieľom pridať sa k islamistom asi 700 Britov. Ak sa smrť Talhu Asmala potvrdí, bude najmladšou známou britskou obeťou v konflikte s radikálmi z Islamského štátu. Podľa organizácie mladík samovražedným atentátom zabil alebo zranil desiatky ľudí. Nezávislé zdroje sa k tomu zatiaľ nevyjadrili.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #Irak #Islamský štát