V Gruzínsku je štátny smútok za obete povodne

Gruzínsko v pondelok drží štátny smútok za obete víkendovej povodne, ktorá si v Tbilisi vyžiadala trinásť obetí.

15.06.2015 17:52
Tbilisi, záplavy Foto: ,
Ľudia na snímke pomáhajú hrochovi, ktorý ušiel zo zatopenej zoo v Tbilisi.
debata

Časť nezvestných osôb sa gruzínskym úradom už prihlásila, nejasný zostáva podľa médií osud desiatich ľudí, ale aj niekoľkých nebezpečných zvierat, ktoré ušli z mestskej zoologickej záhrady.

Niekoľko stoviek ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. Škody sa predbežne vyčísľujú na ekvivalent takmer 440 miliónov korún.

„Strata trinástich ľudí je zvlášť ťaživá, a práve preto sme sa rozhodli vyhlásiť deň smútku. Pátranie po nezvestných pokračuje,“ povedal gruzínsky premiér Irakli Garibašvili.

Voľný deň má byť podľa BBC využitý tiež k očiste ulíc metropoly, ktoré zostávajú v stave, vynucujúcom si obmedzenie mestskej dopravy.

Riaditeľ tbiliskej zoo Zurab Gurijelidze podľa agentúry AP uistil, že obeťami uniknutých šeliem sa nikto z mŕtvych nestal. Cez víkend sa utopili aj traja zamestnanci záhrady, ktorí nestačili utiecť pred rýchlo stúpajúcou vodou.

V Tbilisi medzitým silnejú hlasy volajúce po premiestnení zoo, ktorá sa nachádza prakticky v centre mesta neďaleko frekventovanej komunikácie. Tbiliská záhrada bola založená v roku 1927 na okraji metropoly, ktorá odvtedy svoje hranice výrazne rozšírila. K premiestneniu zoo na predmestí v pondelok vyzval starosta David Narmanija, proti nie je ani minister životného prostredia Gigli Alugašvili.

Zo zoo počas záplav utiekli levy, tigre, medvede, vlci, jeden jaguár a hroch, ktorý bol neskôr uspaný a vrátený do záhrady, podobne ako napríklad tučniaky. Niektoré ďalšie zvieratá zastrelila polícia.

Podľa hovorkyne zoo počas záplav či na úteku zahynuli tri levy, tri tigre a dva jaguáre, neznámy zostáva osud ďalších piatich levov, troch tigrov a jedného jaguára. V samotnej zoo sa úplný zoznam uhynutých zvierat doteraz nepodarilo zostaviť. Nie je zatiaľ ani jasné, ako zahynul maskot záhrady a miláčik návštevníkov, biele levíča menom Sumba.

V útulku v blízkosti zoo zahynulo okolo šiestich desiatok túlavých psov.

Silný dážď a následné záplavy postihli gruzínsku metropolu Tbilisi v noci zo soboty na nedeľu. Silný riečny prúd strhol niekoľko desiatok domov a automobilov.

debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Gruzínsko #štátny smútok