Poľská premiérka oznámila mená nových členov vlády

Poľská premiérka Ewa Kopaczová oznámila v pondelok vo Varšave v súlade s prísľubom mená nových členov svojho kabinetu, nástupcov ministrov i viceministrov odstúpivších v uplynulých dňoch.

15.06.2015 19:24
Poľsko, premiérka Ewa Kopaczová Foto: ,
Poľská premiérka Ewa Kopaczová.
debata (2)
Novým ministrom zdravotníctva bude kardiochirurg prof. Marian Zembala, ministrom štátneho pokladu Andrzej Czerwinski, doterajší predseda parlamentného výboru pre energetiku a suroviny a rezort športu a cestovného ruchu prevezme bývalý štvornásobný svetový šampión a olympijský víťaz z Pekingu vo veslovaní Adam Korol.

Ústavou predpísaný sľub by noví ministri mali zložiť v priebehu utorka. Informácie priniesli tlačová agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24.

Nedávny únik spisov z vyšetrovania vlaňajšieho škandálu okolo odpočúvania verejných činiteľov mal za následok demisiu ministra zdravotníctva Bartosza Arlukowicza, ministra štátneho pokladu Wlodzimierza Karpinského, jeho námestníka Rafala Baniaka, ako aj ministra športu a cestovného ruchu Andrzeja Biernata, námestníka ministra hospodárstva Tomasza Tomczykiewicza i druhého muža rezortu životného prostredia Stanislawa Gawlowského.

Novým koordinátorom tajných služieb, nástupcom odstúpivšieho Jaceka Cichockého bude exminister vnútra a bývalý minister spravodlivosti Marek Biernacki, uviedla Ewa Kopaczová. Súčasne prezradila aj mená nových námestníčok ministra hospodárstva, respektíve životného prostredia, ktorými budú Anna Nemšová a Dorota Niedzielová.

Poľská premiérka aj pri dnešnom stretnutí so zástupcami médií zdôraznila, že tak ona osobne, ako aj všetci členovia jej vlády urobia maximum pre obnovenie dôvery občanov, čo považujú za veľkú výzvu.

O nástupcovi odstupujúceho predsedu Sejmu Radoslawa Sikorského sa rozhodne neskôr.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ewa Kopaczová