Jemenská Al-Kajdá vymenovala nástupcu zabitého vodcu Vahajšího

Pri údere bezpilotného lietadla v piatok v Jemene zomrel vodca miestnej odnože teroristickej siete Al-Kajdá Násir Vahajší. S odvolaním sa na dva jemenskej bezpečnostné zdroje o tom v pondelok informovala americká stanica CNN.

16.06.2015 07:15 , aktualizované: 09:39
debata (7)

Al-Kajdá jeho smrť nepriamo potvrdila, keď v utorkovom vyhlásení za svojho nového vodcu označila doterajšieho vojenského veliteľa Kásima Rajmího.

Existuje podozrenie na úder amerického bezpilotného stroja. Nemenovaný americký činiteľ podľa agentúry Reuters uviedol, že Spojené štáty správy o Vahajšího smrti preverujú. K akejkoľvek prípadnej americkej účasti sa odmietol vyjadriť.

Ďalší činiteľ oznámil, že armáda Spojených štátov sa do žiadneho úderu nezapojila. Nie je jasné, či nálet nemohla vykonať americká Ústredná spravodajská služby (CIA), napísal Reuters.

Vahajší bol šéfom Al-Kajdy na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá má hlavný stan v Jemene a druhým najmocnejším mužom v hierarchii medzinárodnej teroristickej siete Al-Kajdá. V minulosti pôsobil ako osobný tajomník šéfa Al-Kajdy Usámu bin Ládina. Toho začiatkom mája 2011 zabilo špeciálne americké komando na severe Pakistanu.

Ministerstvo zahraničia USA ponúklo odmenu desať miliónov dolárov komukoľvek, kto by mohol pomôcť predviesť Vahajšího pred spravodlivosť. Vahajší bol podľa americkej diplomacie zodpovedný za schvaľovanie cieľov, naberanie nových členov, rozdeľovanie zdrojov na výcvik a plánovanie útokov a poverovanie ostatných na vykonávanie útokov.

Stredisko SITE, ktoré monitoruje webové stránky islamských extrémistov, uviedlo, že na sieťach jemenských islamských radikálov v pondelok kolovali správy, ktoré hovorili o Vahajšího úmrtí. Ak sa potvrdí, bude to najväčší útok na Al-Kajdu od bin Ládinovho úmrtia, uviedla to podľa spravodajského serveru BBC riaditeľka strediska SITE Rita Katzová.

AQAP vznikla v januári 2009 zlúčením odnože Al-Kajdy v Jemene a Saudskej Arábii a Vahajší sa toho istého roku ujal jej vedenia. AQAP je považovaná za teroristickú organizáciu, ktorá má najväčšiu schopnosť udrieť na americké záujmy, napísala agentúra AP.

„Musíme zlikvidovať kríž … Poslom kríža je Amerika,“ vyhlasoval podľa CNN Vahajší v prejave k skupine na videozázname, ktorý sa objavil vlani v apríli. Americké ministerstvo obrany sa k správe o Vahajšího úmrtia odmietlo vyjadriť, informovala stanica BBC.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #nálet #CNN #al-Káida