Egyptský súd potvrdil trest smrti pre bývalého prezidenta Mursího

Egyptský súd potvrdil trest smrti pre bývalého prezidenta Muhammada Mursího za organizovanie úteku z väzenia v roku 2011. Krátko predtým súd exprezidenta odsúdil na 25 rokov za sprisahanie s palestínskym hnutím Hamas a libanonským Hizballáhom. Pôvodne súd už v máji v oboch kauzách vyniesol jeden úhrnný trest smrti. Proti verdiktom je možné odvolať sa.

16.06.2015 07:36 , aktualizované: 13:04
debata (2)

Pôvodne mal konečný verdikt nad exprezidentom a ďalšími 105 členmi zakázaného Moslimského bratstva padnúť už pred dvoma týždňami. Súd rokovania odročil, údajne kvôli nedostatku času na preskúmanie správy veľkého muftiho.

Uloženie trestu smrti bývalej hlave štátu za organizáciu hromadného úteku z väzenia v roku 2011 a za sprisahanie s palestínskym hnutím Hamas a libanonským Hizballáhom pri jeho plánovaní kritizovalo niekoľko štátov aj medzinárodných organizácií.

K 25 rokom väzenia bol v rovnakom prípade odsúdený aj vodca zakázaného islamského hnutia Muhammad Badí. Podľa denníka Al-Ahram je trest 25 rokov väzenia považovaný za doživotie. Doživotné tresty dostalo celkom 17 osôb, ďalších 16 ľudí bolo odsúdených na trest smrti.

Mursí zvíťazil s podporou islamistického Moslimského bratstva v roku 2012 v prvých demokratických prezidentských voľbách po páde autoritárskeho režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlne protivládnych demonštrácií v lete 2013 ho zvrhol vojenský puč, ktorý viedol súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #egyptský prezident #trest smrti #Muhammad Mursí #rozsudok