Putin: Rusko posilní svoj jadrový arzenál

Ruský jadrový arzenál tento rok posilní viac ako 40 nových medzikontinentálnych rakiet schopných vraj preniknúť akúkoľvek protiraketovou obranou.

16.06.2015 14:02 , aktualizované: 22:05
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (559)

Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin na otvorení výstavy a konferencie o vojenskej technike Armija-2015 v Kubinke pri Moskve.

„Tento rok jadrové sily doplní viac než 40 nových medzikontinen­tálnych balistických rakiet, ktoré budú schopné prekonať ľubovoľné, dokonca aj technicky najvyspelejšie systémy protiraketovej obrany,“ povedal Putin podľa agentúry TASS.

„Venovali sme a budeme venovať osobitnú pozornosť realizácii veľkých štátnych programov prezbrojenia a modernizácii vojensko-priemyselného komplexu,“ povedal Putin. Pripomenul výstavbu nových radarov, ktoré majú zaistiť kontrolu strategických prístupov zo západu a východu, ako aj nové tanky Armata, transportéry Kurganec a Bumerang a samohybnú húfnicu Koalicja, čo sú podľa Putina obrnenci, ktoré nemajú vo svete doteraz obdobu.

„Ak ktokoľvek ohrozuje ruské územie, musí Rusko na krajiny namieriť svoju výzbroj,“ vyhlásil Putin neskôr po rokovaní s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm.

Nové zbrane verejnosti prvýkrát predviedli na májovej vojenskej prehliadke v Moskve. Ruský prezident síce tvrdil, že nová technika je už vo vojskách, experti ale odhadovali, že v Moskve boli predvedené pravdepodobne prototypy či skúšobné série, takže vyzbrojenie jednotiek novou technikou ešte niekoľko rokov potrvá.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom kvôli ukrajinskému konfliktu klesli na najnižší bod od konca studenej vojny. Moskva dlhodobo protestuje proti budovaniu protiraketového štítu USA, pretože podľa Ruska naruší rovnováhu medzi oboma veľmocami. Ambiciózny program prezbrojenia ruských ozbrojených síl sa začal ešte v minulej dekáde.

Šéf NATO odsúdil Rusko za nebezpečné rinčanie jadrovými zbraňami

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg obvinil Moskvu z „rinčania“ jadrovými zbraňami po tom, ako Putin oznámil, že Rusko tento rok doplní svoj jadrový arzenál o vyše 40 nových medzikontinen­tálnych balistických rakiet. Stoltenberg varoval, že tento krok je „destabilizujúci a nebezpečný“, informovala tlačová agentúra Reuters.

Na tlačovom brífingu v Bruseli Stoltenberg povedal, že takáto rétorika z Moskvy vysvetľuje, prečo musí byť Severoatlantická aliancia pripravená brániť svojich členov.

„Toto jadrové rinčanie zbraňami zo strany Ruska je neospravedlniteľné. Je destabilizujúce a nebezpečné. Je to niečo, čomu sa venujeme, a tiež jeden z dôvodov, prečo zvyšujeme pohotovosť a pripravenosť našich síl,“ uviedol Stoltenberg.

„Reagujeme tým, že sa uistíme, že NATO bude aj v budúcnosti alianciou, ktorá poskytuje ochranu pred nepriateľom všetkým spojencom,“ citovala ho agentúra Reuters.

559 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #jadrové zbrane