Poslanci budú diskutovať o migrantoch

Parlament bude diskutovať o migrantoch. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) po dohode s poslancami a členmi vlády navrhol rozšíriť program 53. schôdze o rozpravu k riešeniu migračných výziev.

16.06.2015 14:42
parlament odvolavanie premiera Robert Fico Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

„Cítim, že poslanci sa k tomu chcú vyjadriť,“ vysvetlil Pellegrini. Poslancov predseda NR SR vyzval, aby sa podieľali na príprave uznesenia k situácii s migrantmi.

Národná rada neschválila návrh poslanca za OĽaNO Miroslava Kadúca, podľa ktorého mal špeciálny prokurátor predložiť do parlamentu správu o vývoji korupčných trestných činov na území SR.

Nezaradená poslankyňa Magda Vášáryová neuspela s návrhom, aby minister kultúry Marek Maďarič predložil do parlamentu správu o Matici slovenskej.

Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) nepresadila, aby vláda informovala NR SR o stave prípravy návrhu zákona o násilí páchanom na ženách a zákona o obetiach.

Poslanci schválili program 53. schôdze, ktorý má 101 bodov.

Neprešli zdravšie školské bufety

Parlament neschválil novelu školského zákona, ktorou chcela poslankyňa za OĽaNO Eva Horváthová presadiť zdravšie potraviny v školských bufetoch. Opozičná poslankyňa neúspešne navrhovala, aby zdravé doplnkové jedlá v školských bufetoch a automatoch tvorili najmenej dve tretiny z celkového sortimentu ponuky. „Cieľom návrhu je zvýšiť kvalitu stravovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach a následne zlepšiť zdravotný stav obyvateľov Slovenska. Zdravotný stav obyvateľstva je totiž alarmujúci,“ vysvetľovala Horváthová. Minulý rok chcela zakázať nezdravé potraviny v školských bufetoch poslankyňa za Smer Renáta Zmajkovičová. Legislatívne spracovanie Zmajkovičovej bolo podľa Horváthovej veľmi zlé, nemohla ho podporiť a preto teraz prišla s vlastným návrhom.

Dve tretiny zdravej ponuky v bufetoch a automatoch na školách by podľa novely poslankyne za obyčajných ľudí mali tvoriť ovocie a zelenina v čerstvom stave, celozrnné výrobky a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tukov a nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov, pridaného cukru a umelých sladidiel. Návrhom Horváthová zakazuje v školských zariadeniach predaj cukroviniek a cukrárskych výrobkov, nápojov a výrobkov s obsahom alkoholu, kofeínu alebo chinínu a energetických nápojov, ako aj nemliečnych nápojov s pridaním cukru alebo umelých sladidiel. Za porušenie zákona by prevádzkovateľom školského bufetu hrozila pokuta do 500 eur. „Predložená právna úprava v praxi významne prispeje k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov, a tým aj k zlepšeniu ich kvality života a pracovného výkonu,“ konštatovala poslankyňa za OĽaNO.

Volebný zákon sa meniť nebude

Volebný zákon sa meniť nebude. Zmenu presadzoval poslanec za SaS Peter Osuský, parlament jeho novelu neschválil. Terajší zákon o volebnej kampani vymedzuje podmienky vedenia volebnej kampane spôsobom, ktorý podľa Osuského obmedzuje slobodu prejavu a slobodu šírenia informácií. Poslanec za liberálov navrhoval zrušiť volebné moratórium 48 hodín pred voľbami a zákaz vedenia volebnej kampane počas neho. Rovnako by sa mal zrušiť zákaz zverejňovania výsledkov volebných prieskumov v období 14 dní pred voľbami, podľa Osuského by sa prieskumy nemali zverejňovať iba v deň volieb.

Opozičný poslanec presadzoval aj vypustenie maximálnych finančných limitov pre náklady na volebnú kampaň. Politické strany a hnutia môžu podľa aktuálnej legislatívy minúť na predvolebnú kampaň pre parlamentné voľby najviac tri milióny eur, prezidentskí kandidáti najviac 500 000 eur. „Stanovenie maximálnej výšky výdavkov na volebnú kampaň je neodôvodneným zásahom do slobody prejavu, slobody šírenia informácií a do politickej súťaže,“ konštatoval zákonodarca za liberálov. Za dôležité považuje zabezpečenie transparentnosti a kontroly financovania volebnej kampane z hľadiska jej zdrojov, aj z hľadiska ich použitia.

Zrušiť by sa podľa Osuského malo aj neopodstatnené obmedzenie slobody prejavu a šírenia informácií pre iné subjekty počas volebnej kampane. Platný zákon predpokladá, že volebnú kampaň môžu viesť iba politické strany, ich koalície, kandidáti a tretie strany po zaevidovaní Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Osuský pripomína, že legislatíva iným subjektom zakazuje nielen volebnú kampaň vo formách, za ktoré sa obvykle platí úhrada, ale prakticky akúkoľvek činnosť na podporu alebo v neprospech politických strán.

„To znamená, že v období volebnej kampane by mali byť zakázané aj také činnosti ako vylepenie volebného plagátu v okne vlastného bytu, napísanie článku o voľbách do novín alebo na blog, napísanie príspevku o voľbách na internete alebo na sociálnych sieťach, vyjadrovanie názoru na voľby v osobných rozhovoroch so známymi, účasť na predvolebnom mítingu alebo diskusii, nosenie odznaku s logom politickej strany, používanie pera s menom a priezviskom kandidáta a podobne,“ argumentuje poslanec za SaS. Tieto činnosti by podľa aktuálneho zákona mali byť podmienené zaevidovaním subjektu ako tretej strany štátnou komisiou. „Predmetný zákaz narúša ústavou zaručenú slobodu prejavu a slobodu šírenia informácií a je prakticky nevykonateľný,“ vysvetľuje Osuský. Preto navrhoval tieto ustanovenia zo zákona vypustiť.

Občianskym združeniam a záujmovým združeniam právnických osôb chcel poslanec za liberálov umožniť poskytovať dary na vedenie volebnej kampane. Dary by mohli podľa návrhu poskytovať aj občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku.

Rozhlasu a televízii Slovenska návrh stanovoval povinnosť odmietnuť vysielanie politickej reklamy, ktorá podnecuje národnostnú, rasovú, náboženskú alebo inú nenávisť, propaguje totalitné hnutia alebo popiera či schvaľuje zločiny režimov založených na fašistickej alebo komunistickej ideológii.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #volebný zákon #parlament #utečenci #školské bufety