Rokovanie ministrov vnútra EÚ ukázalo rozdiely v názore na kvóty

Členské krajiny Európskej únie nie sú jednotné v názore na možnosť povinného prerozdeľovania žiadateľov o azyl. Po diskusii v Luxembursku so svojimi rezortnými kolegami to novinárom spoločne povedali ministri vnútra Slovenska Robert Kaliňák a Česka Milan Chovanec.

16.06.2015 16:02
debata (21)

Obe krajiny patria do skupiny, ktorá odmieta návrh Európskej komisie, aby ostatné štáty EÚ uľahčili situáciu Taliansku a Grécku prevzatím časti osôb, ktoré tam žiadajú o azyl.

Lídri európskych krajín na svojej mimoriadnej schôdzke k migrácii v apríli zdôraznili práve potrebu dobrovoľnosti, napriek tomu neskôr Európska komisia ponúkla mechanizmus povinného prerozdeľovania. Jej zástupcovia totiž poukazujú na to, že dobrovoľný princíp platí už teraz a vec zjavne nerieši.

Kaliňák: Povinná solidarita je mimoriadne škodlivá

„Myslíme si, že povinná solidarita je mimoriadne škodlivá,“ vyhlásil pred novinármi Kaliňák. Pomoc podľa neho aj podľa českého ministra Chovanca musí byť na dobrovoľnom základe. Problematikou sa bude koncom budúceho týždňa zaoberať tiež summit Európskej únie.

„Chceme sa rozhodovať suverénne, na základe našich možností,“ poznamenal Chovanec. Podľa slovenského ministra nie je možné čerpať vodu z domu, do ktorého stále zateká. „Najprv musíme ten príval zastaviť,“ dodal Kaliňák. V tejto súvislosti označil za dobré ďalší z návrhov Európskej komisie, ktorý smeruje práve k zníženiu počtu migrantov, napríklad zlepšením spolupráce s krajinami ich pôvodu.

Európska komisia v máji ako súčasť odpovede EÚ na migračnú vlnu navrhla rozdeliť za dva roky 40 000 žiadateľov o azyl zo Sýrie a Eritrey, pri ktorých je nádej na získanie azylu v únii. To by malo pomôcť Taliansku a Grécku, ktoré príval prestávajú zvládať. Na Českú republiku by pripadlo 1 328 osôb, na Slovensko 785 ľudí.

Podobné rozhodnutie nie je podľa Kaliňáka možné presadiť násilím. Výhrady majú krajiny V4, štáty Pobaltia, Rumunsko, Bulharsko, ale napríklad aj Španielsko či ďalšie krajiny. Predovšetkým východoeurópske a stredoeurópske štáty odmietajú celý princíp, iným sa nepáči spôsob aký Európska komisia navrhla pre výpočet prideľovacej kvóty. Ten je založený na počte obyvateľov, ekonomickom výkone krajiny aj napríklad množstvo v minulosti udelených azylov.

„Nezaznel názor, že by nemala byť solidarita a pomoc,“ zdôraznil český minister vnútra. Taliansky minister Alfonso Alfano podľa neho na rokovaní pripomínal, že situácia jeho krajiny je skutočne zlá. Alfano potom novinárom spoločne s kolegami z Nemecka Thomasom de Mazierom a Francúzska Bernardom Cazeneuveom povedal, že zo strany krajín strednej a východnej Európy počul „konštruktívne príspevky“.

Chovanec: Migrácia je otázkou vnútornej bezpečnosti

EÚ musí vyslať jasný odkaz vlastným občanom, že migrácia je tiež otázkou vnútornej bezpečnosti, myslí si Chovanec. Pašeráci ľudí by mali počuť, že Európa sa chystá im potápať lode a zabavovať majetok. A migranti, ktorí nemajú nárok na medzinárodnú ochranu, musia podľa Chovanca pochopiť, že ich EÚ vráti späť.

Plán komisie ako čeliť terajšej migračnej vlne počíta s európskou vojenskou operáciou, ktorej k plnému spusteniu stále chýba súhlas BR OSN. Lepšia spolupráca s tretími krajinami by mala znížiť počty tých, ktorí sa snažia more prekonať. Súčasťou návrhov je aj program presídlenia 20 000 ľudí s právom na medzinárodnú ochranu, ktorí zatiaľ nie sú na európskom území, ľahší spôsob legálnej migrácie, ale aj zmeny v spôsobe ako teraz funguje azylové konanie.

Podľa úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) od začiatku roka k 10.júnu preplávalo cez Stredozemné more do Európy 105 000 ľudí, pri pokuse prekonať more zomrelo 1 850 osôb. Vlani za celý rok more prekonalo 214 000 migrantov, zahynulo ich 3 500.

Celkom 39 percent tohtoročných príchodov pripadá na občanov Sýrie. Na druhom mieste sú Afganci (17 percent), nasledovaní občanmi Eritrey (osem percent), Somálska (šesť percent) a Nigérie (štyri percentá).

Sýrski migranti na gréckom ostrove Lesbos.
Salim, desaťmesačné dieťa zo Sýrie, spí medzi...
+15Sýrski migranti na gréckom ostrove Lesbos.
21 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Robert Kaliňák #kvóty pre cudzincov #Milan Chovanec