Eurokomisár: S Gréckom to išlo dobre, politika všetko zmenila

"Samozrejme, že súčasná grécka vláda má mandát od voličov. Ako ho mal aj predchádzajúci kabinet. Vo všetkých európskych krajinách majú vlády mandát. Môžete si robiť, čo len chcete s vlastnými peniazmi. Ale váš mandát nie je viac, ako mandáty ostatných,“ povedal pre Pravdu na adresu zaseknutých rokovaní veriteľov s Aténami podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen.

17.06.2015 11:00
Jyrki Katainen Foto: ,
Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen, zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť.
debata (28)

Nielen v súvislosti s Gréckom sa spomínajú reformy, ktoré Európska únia musí robiť. Aké sú opatrenia, ktoré nevyhnutne potrebujeme?
Závisí to od situácie v jednotlivých krajinách. V niektorých je pracovný trh taký nepružný, že v skutočnosti vôbec neprispieva k tomu, aby mali zamestnávatelia záujem prijímať ľudí. Bol to prípad Talianska. Tamojšia vláda však momentálne robí reformy pracovného trhu, aby bol flexibilnejší. Iné krajiny zase majú problém s cenami energií. Náklady na ne sú príliš vysoké. Alebo za ne príliš veľa ľudia platia. V prípade Slovenska Európska únia odporúča vláde, aby sa zamerala na kvalitu vzdelávania. Najmä na vzdelávanie učiteľov. Neprinesie to rýchlu zmenu. Ale v dlhodobom horizonte je kvalita vzdelávania kľúčová pre ekonomický rast Slovenska, kvalitu života aj pre sociálnu spravodlivosť. Rovnako investície do vedy a vzdelávania sú na Slovensku príliš nízke. Preto odporúčame, že je potrebné nájsť spôsoby, ako ich zvýšiť. Všetky krajiny EÚ sa môžu zlepšiť, čo sa týka reforiem.

V prípade Grécka sa zdá, že rokovanie sa zastavili na tom, že vláda Syrizy nie je ochotná znižovať penzie. Je to však skutočná reforma?
Všetko je založené na tom, ako vyzerá dôchodkový systém. V niektorých krajinách je spojený s predpokladanou dĺžkou života. Dáva to zmysel. Keď žijete dlhšie, keď dlhšie čerpáte penziu, musíte sa aj dlhšia postarať o to, aby ste si na dôchodok prispievali. Penzijný systém nie je všade rovnaký. V Grécku bol dosť komplikovaný a mnoho ľudí si myslí, že je potrebné ho zreformovať.

Ale znižovanie penzií by bolo pre akúkoľvek vládu v ktorejkoľvek krajine politicky problematické. V situácii, v ktorej sa Grécko nachádza, nebolo by pre tamojšiu politickou samovraždou vyhlásiť, že ide obmedzovať dôchodky?
Nemôžem to komentovať.

Momentálne sa však nedá obísť téma Grécka.
Rokovania pokračujú a ja som sa na nich nezúčastnil. Nemám dôvod príliš špekulovať, lebo jednoducho neviem odpovedať.

Ste aj bývalým predsedom fínskej vlády. Čo by bola vaša rada pre Grécko, ale aj pre iných, vrátane Slovenska?
Čo sa týka Slovenska, snažte sa udržať verejné financie v dobrom stave, sústreďte sa na oblasti reforiem, ktoré som spomenul. V prípade Grécka mala krajina primárny rozpočtový prebytok najvyšší v Európe. Úroveň hospodárskeho rastu bola druhá najvyššia v Európe. Nezamestnanosť sa znižovala. Súkromný sektor videl, že sa veci pohýnajú správnym smerom. Lenže potom politika všetko zmenila. Grécko bolo na ceste opustiť podporný program. Nanešťastie politici v Grécku sa rozhodli ísť iným smerom.

Ale súčasná vláda pripomína, že má na to mandát od voličov.
Samozrejme, že táto vláda má mandát od voličov. Ako ho mal aj predchádzajúci kabinet. Vo všetkých európskych krajinách majú vlády mandát. Môžete si robiť, čo len chcete s vlastnými peniazmi. Ale váš mandát nie je viac, ako mandáty ostatných.

A Grécko prakticky nemá vlastné peniaze.
Má ich veľmi málo.

Ako teda vnímate taktiku Atén?
Je to mimoriadne náročná situácia. Mali by sme riešiť skutočné rokovania. V tom zmysle, že by sme sa mali zaoberať konkrétnymi návrhmi, čo chce Grécko urobiť. Nie je to tak, preto sme v situácii, v ktorej sme.

Čo znamená?
Vidíme ju v médiách.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #veritelia #Jyrki Katainen