Návrh britskej rezolúcie o Srebrencii znepokojuje Belehrad

Britský návrh rezolúcie odsudzujúcej genocídu v Srebrenici vyvoláva znepokojenie v Belehrade. Podľa tamojších médií by Srbsko malo požiadať Ruskú federáciu, aby v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov zablokovalo schválenie príslušného návrhu. Informáciu priniesol srbský denník Danas s odvolaním sa na nemenované zdroje z okolia prezidentského paláca.

17.06.2015 19:00
Spomienka v Srebrenici Foto: ,
Bosnianska žena hľadá príbuzných medzi obeťami srebrenickej masakry.
debata (15)

Srbský premiér Aleksandar Vučič sa k návrhu rezolúcie zatiaľ nevyjadril. Rokovania vedúcich srbských ústavných činiteľov o tejto otázke by sa mali začať vo štvrtok, napísal v stredajšom vydaní denník Večernje novosti.

Podľa tohto periodika by Moskva výmenou za eventuálne veto očakávala nepripojenie sa Srbska k Severoatlantickej aliancii (NATO), zachovanie kritického postoja Belehradu voči sankciám EÚ uvaleným na Rusko, umožnenie ďalších ruských investícií v balkánskej krajine a pomoc ruskej strane pri riešení pretrvávajúcej krízy na Ukrajine z pozície predsedníckej krajiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

V návrhu rezolúcie sa podľa srbských médií 35-krát spomína genocída a iba na troch miestach zmierenie. Rezolúcia by podľa názoru Milovana Drečuna, významného predstaviteľa vládnej Srbskej pokrokovej strany, neprispela k zmiereniu, ale k zneužitiu zločinu na politické účely.

Bývalý srbský prezident Boris Tadič sa nedomnieva, že by rezolúcia bola namierená proti záujmom Srbska. Pripustil však, že by mohla byť použitá proti Srbsku kvôli neposkytnutiu pomoci zabrániť genocíde. Exprezident vo vysielaní B-92 súčasne pripomenul účasť srbských občanov v bosnianskej voj­ne.

Medzinárodný súdny dvor v roku 2007 pri prerokúvaní bosnianskej žaloby konštatoval, že Srbsko sa síce nezúčastnilo na genocíde v Srebrenici, avšak nepodniklo všetko, čo bolo v jeho silách, aby jej zabránilo.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Belehrad #OBSE #Srebrenica #Aleksandar Vučič