Zatkli podozrivého z útoku na reštauráciu v Paríži z roku 1982

Hlavného podozrivého v prípade útoku na reštauráciu v centre parížskej židovskej štvrte z roku 1982 zatkli v Jordánsku, oznámila v stredu parížska prokuratúra.

17.06.2015 21:00
debata

Podozrivého sa podarilo zadržať 1. júna, spresnila hovorkyňa prokuratúry Agnes Thibaultová-Lecuivreová, podľa ktorej mal byť zatknutý Zuhajr Muhammad Hasan Chalíl al-Abbásí hlavným „vodcom“ celého útoku.

Palestínski ozbrojenci vtrhli 9. augusta 1982 do židovskej reštaurácie Jo Goldenberg. Na zariadenie zaútočili granátmi a spustili streľbu zo samopalov. Pri útoku, ktorý šokoval Paríž, predovšetkým však tamojšiu židovskú komunitu, zahynulo šesť ľudí vrátane dvoch Američanov a 22 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Medzičasom zatvorená reštaurácia v známej štvrti Le Marais bola turistickou atrakciou.

Al-Abbásí je jedným z trojice podozrivých, na ktorých vydali francúzski vyšetrovatelia medzinárodné zatykače. Paríž podľa Thibaultovej-Lecuivreovej požiadal Jordánsko o jeho vydanie, hovorkyňa však nevedela konkretizovať, ako dlho bude trvať proces prevozu podozrivého do Francúzska.

Úradom sa trojicu útočníkov podarilo identifikovať v marci, teda viac ako 32 rokov po krvavom teroristickom útoku v starej židovskej štvrti v Paríži. Podozriví, ktorí majú v súčasnosti približne 60 rokov, sa podľa predpokladov zrejme nachádzajú na palestínskych územiach, v Jordánsku alebo Nórsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #židia #Paríž #Jordánsko #ozbrojenci