Británia vyzvala Rusko, aby prepustilo ukrajinskú pilotku

Británia v stredu vyzvala Rusko, aby prepustilo zadržiavanú ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú, a Moskve tiež avizovala, že Londýn ani NATO sa nenechajú zastrašiť "rinčaním zbraní", ktoré predvádza prezident Vladimir Putin.

17.06.2015 22:16
Nadežda Savčenková, Ukrajina, pilotka, únos,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková.
debata (74)

Savčenkovú, ktorá sa stala symbolom odporu proti ruskej agresii na Ukrajine, zadržiavajú v Moskve pre obvinenia z napomáhania pri vlaňajšom zabití dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny.

Pilotka je zoslabnutá protestnou hladovkou proti politicky motivovaným obvineniam voči svojej osobe, ako ich charakterizovala.

Britský minister pre európske záležitosti David Lidington vo v stredu zverejnenom liste Savčenkovej napísal, že Londýn vyvíja tlak na Moskvu, aby ju prepustila. „Počas 12 mesiacov väznenia ste prejavili obrovskú odvahu a húževnatosť,“ napísal Lidington, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

„Britská vláda vyzýva Rusko, aby dodržiavalo všetky svoje medzinárodné záväzky a záväzky voči ruskej ústave a aby vás okamžite prepustilo,“ dodal britský minister.

Britský minister obrany Michael Fallon na návšteve Estónska takisto kritizoval Putina, ktorý v utorok oznámil, že Moskva pridá tento rok ďalších vyše 40 medzikonti­nentálnych balistických striel k svojmu jadrovému arzenálu.

„Toto je jasné rinčanie zbraňami, ktoré má jasne provokovať, zastrašiť. Ale to sa nepodarí,“ povedal Fallon novinárom na estónskej vojenskej základni v meste Amari, ktorá je súčasťou vojenskej leteckej prieskumnej misie NATO v Pobaltí.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #NATO #Vladimir Putin #Ukrajina #Nadežda Savčenková