Polícia chytila strelca, ktorý v charlestonskom kostole zabil 9 ľudí

Americká polícia chytila v meste Shelby v štáte Severná Karolína dvadsaťjedenročného Dylanna Roofa, údajného strelca v juhokarolínskom Charlestone, ktorý v tamojšom kostole zabil deväť ľudí. Oznámili to miestne televízne kanály.

18.06.2015 07:46 , aktualizované: 19:08
muž, strelba, kostol, Foto:
Muž kľačí na ulici, kde polícia zhromaždila ľudí z kostola po streľbe.
debata (26)

Podľa médií bol Roof v minulosti trestaný, pištoľ dostal od otca k narodeninám.

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok po krvavom incidente v Charlestone znovu vyzval k diskusii o strelných zbraniach v USA. Prezident si povzdychol, že vyhlásenie podobné štvrtkovému musí vydávať až príliš často.

„Nevinní ľudia znova zomreli, pretože ktosi, kto chcel spôsobiť bolesť, neváhal vziať do ruky zbraň,“ povedal Obama. „Nech je jasno: Musíme pripustiť, že násilnosti tohto typu sa v iných vyspelých krajinách nedejú,“ dodal a vyzval k novej celospoločenskej diskusii o zaobchádzaní so strelnými zbraňami. Americká spoločnosť podľa neho ako celok musí zmeniť spôsob, akým o násilnom použití zbraní zmýšľa.

Deväť ľudí prišlo o život pri streľbe v americkom meste Charleston, kde belošský útočník spustil paľbu v afroamerickom kostole. Podľa polície išlo zrejme o zločin z nenávisti.

V kostole sa v čase útoku (streda 21.00 h miestneho času, 03.00 h SELČ) konalo modlitebné zhromaždenie. Osem obetí zahynulo priamo na mieste a deviata zomrela po prevoze do nemocnice. Zranenia utrpela ešte ďalšia osoba.

Podľa neoficiálnych zdrojov je medzi zabitými aj miestny černošský pastor Clementa Pinckney (41), ktorý bol tiež členom Senátu štátu Južná Karolína.

Páchateľ z miesta činu ušiel a polícii sa ho ani po niekoľkých hodinách nepodarilo dolapiť. Podľa vyšetrovateľov išlo o 21-ročného muža bielej pleti. Do nočného pátrania po strelcovi nasadili množstvo policajtov aj služobný vrtuľník vybavený svetlometom.

Podľa neoficiálnych zdrojov je medzi zabitými... Foto: Reuters, RANDALL HILL
Južná Karolína, streľba, kostol Podľa neoficiálnych zdrojov je medzi zabitými aj miestny černošský pastor Clementa Pinckney, ktorý bol tiež členom Senátu štátu Južná Karolína. Na snímke veriaci sa modlia za obete v blízkosti kostola, v ktorom sa strieľalo.

Podľa správ miestnych médií na miesto dorazili aj agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Krátko po streľbe musela polícia riešiť bombovú hrozbu v okolí kostola, ktorá sa ukázala byť falošná.

K útoku došlo v historickom kostole Emanuel v centre Charlestonu, ktorý patrí Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi (AME). Ide o jednu z najväčších a najstarších černošských kongregácií na juhu USA.

Do mesta mal vo štvrtok v rámci svojej predvolebnej kampane zavítať uchádzač o prezidentskú kandidatúru republikánov Jeb Bush. V dôsledku útoku však plánovanú účasť na podujatí v Charlestone odvolal.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kostol #streľba #Charleston