V centre Kyjeva bolo opäť 'veselo'

Netradičné, ale zato v poslednom čase čoraz častejšie formy protestu mohli náhodní chodci sledovať v Kyjeve pred budovou ukrajinskej vlády i pred veľvyslanectvom USA.

18.06.2015 08:07
Kyjev, protest, ambasáda USA Foto:
Demonštranti protestovali pred budovou veľvyslanectva USA v Kyjeve.
debata (143)

„Americkí vojaci, zmiznite z Ukrajiny!, Hanba USA!, USA = vojna, Ukrajina potrebuje ukrajinskú vládu,“ cituje ukrajinský portál Korrespondent obsah niektorých transparentov nad hlavami stoviek demonštrantov, ktorí prišli v stredu pod okná amerického zastupiteľského úradu v Kyjeve. Aktivisti niesli aj fotografie zavraždených obyvateľov Donbasu.

Dva dni predtým sa protest proti vojne konal aj pred sídlom administrácie samozvanej Doneckej ľudovej republiky v Donecku, ktoré denne trpí ostreľovaným obytných štvrtí hlavne radikálmi z dobrovoľníckych práporov.

Ukončite vojnu!, Vráťte nám bývanie, zničili nám byty!, Všetci zmiznite! vykrikovali demonštranti. Niektorí svoj hnev obrátili aj proti povstalcom, ktorí podľa nich svojím konaním vyvolávajú silovú reakciu ozbrojených síl protivníka proti civilistom. Demonštrantom sa neskôr pokúsil vysvetliť viaceré otázky šéf DĽR.

„Veselo“ bolo v stredu aj pred sídlom ukrajinského parlamentu, kde sa opätovne zišli kritici politiky súčasnej vlády. Pred budovu priniesli aj symbolický záchod, do ktorého ľudia v maskách prezidenta Porošenka a terajšieho i bývalých generálnych prokurátorov „splachovali“ pred zrakmi poslancov kriminálne prípady korupcie na najvyšších miestach. Stalo sa tak iba deň po tom, čo iní demonštranti protestovali v utorok pred parlamentom a žiadali indexáciu miezd a dôchodkov.

Včerajšie demonštrácie sa odohrávali vo chvíli, keď sa prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk chystali v snemovni presvedčiť poslancov, aby schváli sedem návrhov zákonov, ktoré sú potrebné pre spoluprácu s Medzinárodným menovým fondom, ako aj so Svetovou bankou. Hlasovať sa má vo štvrtok.

Minulý týždeň poslanci odmietli spomínané návrhy napriek tomu, že ich opačný postoj, aspoň podľa premiéra Jaceňuka, by znamenal získanie ďalšej časti pôžičky od MMF vo výške 1,7 miliardy dolárov. „Ide o finančnú, politickú, ale aj ekonomickú reputáciu Ukrajiny,“ cituje portál Korrespondent víziu premiéra Jaceňuka.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protest #veľvyslanectvo #Kyjev #Ukrajina