Putin podľa Chodorkovského konfrontáciu so Západom vyvoláva umelo

Konfrontácia, ktorú so západnými krajinami vyvoláva ruský prezident Vladimir Putin, je len umelá. Jej cieľom je chrániť ruskú vládnucu elitu a odvracať pozornosť od skorumpovaného systému. V rozhovore s analytickým pracoviskom Atlantic Council to povedal bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij, ktorého poslal súd v roku 2005 na deväť rokov do väzenia za daňové úniky. Putin mu v roku 2013 udelil milosť.

18.06.2015 12:21
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij
debata (82)

„Súčasná konfrontácia so Západom je úplne umelá. Ochladenie vzťahov inšpirovali tí členovia ruskej elity, ktorí sa chcú udržať pri moci. Nutne potrebujú nepriateľa, ktorý odvedie pozornosť národa od korupcie a neschopnosti panujúcej vo vedení,“ povedal kedysi najbohatší muž Ruska.

Chodorkovskému v minulosti patril ropný gigant Jukos, ktorý produkoval viac ropy než napríklad Katar. Chodorkovskij ako jeden z najväčších kritikov Vladimira Putina teraz žije vo Švajčiarsku.

Zbližovanie so Západom za Putina nie je možné

Podľa Chodorkovského nemožno začať nové zbližovanie medzi Ruskom a Západom, kým bude Putin pri moci. „V Rusku bol vybudovaný taký systém, ktorý umožňuje náhle zrušenie akéhokoľvek rozhodnutia z rozmaru jedinej osoby, ktorá nad sebou nemá žiadny vnútorný kontrolný mechanizmus,“ domnieva sa Chodorkovskij.

K otázke, či sa mieni uchádzať sa o funkciu ruského prezidenta, oznámil: „Nechcem sa zbytočne vyjadrovať k otázkam, ktoré teraz nemajú žiadny praktický význam.“

Podľa neho sa však „skôr alebo neskôr“ ruský mocenský systém zmení a Západ by mal byť pripravený pomôcť Rusku rýchlo sa zapojiť do globálneho systému. Malo by to byť prostredníctvom prijatia Ruska do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO).

USA by podľa Chodorkovského nemali posielať na Ukrajinu zbrane

Vzťah Západu voči Moskve ochladol kvôli tomu, že Rusko začalo podporovať proruských separatistov na Ukrajine. Chodorkovskij sa domnieva, že by Spojené štáty nemali na Ukrajinu posielať zbrane. Mnoho Rusov podľa neho považuje ukrajinský konflikt za konflikt medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

„Ak začnú na Ukrajinu prúdiť zbrane, bude sa situácia aj naďalej vyvíjať týmto smerom. Ponúka sa otázka, či sú USA pripravené vstúpiť do konfliktu a zvíťaziť v ňom, lebo ak nie, bude sa to interpretovať ako porážka Ameriky,“ povedal Chodorkovskij.
82 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #západ #Michail Chodorkovskij #konfrontácia