Európska komisia kritizuje stavbu plotu proti imigrantom v Maďarsku

Európska komisia nepodporuje budovanie plotov a odporúča členským krajinám EÚ riešiť stráženie svojich hraníc iným spôsobom, uviedla to vo štvrtok hovorkyňa komisie Natasha Bertaudová. Reagovala tak na zámer Budapešti vybudovať na hraniciach so Srbskom štyri metre vysoký plot, aby zastavila prílev utečencov.

18.06.2015 14:42
debata (37)

Hovorkyňa zároveň zdôraznila, že ochrana hraníc je plne v právomoci členských krajín, ktoré jediné môžu rozhodovať, aké prostriedky k tomu mienia využívať.

„Len nedávno sme múry v Európe strhli, nemali by sme ich znovu budovať,“ poznamenala Bertaudová vzhľadom na niekdajšiu železnú oponu medzi Východom a Západom. Už budúcu stredu by malo maďarské ministerstvo vnútra predstaviť vláde konkrétny projekt ako vybudovať na 175 kilometroch hranice štyri metre vysoký plot. Podľa maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa nie je výstavba v rozpore s medzinárodnými záväzkami alebo dohodami.

Pripomenul, že podobné bariéry vybudovali Grécko s Bulharskom na hraniciach s Tureckom a Španielsko má na severe Afriky kvôli migrantom oplotené mestá Ceuta a Melilla. Srbský premiér Aleksandar Vučić dal v bezprostrednej reakcii najavo, že je touto správou „prekvapený a šokovaný“. Srbsko sa usiluje o zbližovanie s EÚ.

Maďarský premiér Viktor Orbán už minulý týždeň vyhlásil, že Maďarsko je pripravené kvôli neustále rastúcemu počtu utečencov uzavrieť hranice so Srbskom. Belehrad podľa neho nerieši problém s migrantmi, ktorí putujú cez Srbsko a snažia sa cez Maďarsko dostať ďalej do západnej Európy.

Európsky štatistický úrad vo štvrtok informoval, že zásadnú časť žiadateľov o azyl v Maďarsku tvoria ľudia z Kosova. V poradí po prvýkrát registrovaných žiadostí o azyl v EÚ bolo Maďarsko v prvom štvrťroku na druhom mieste s 18 percentami. Celých 40 percent všetkých utečencov požiadalo o azyl v Nemecku.

Podľa hovorkyne Európskej komisie majú skutočne za ochranu vonkajších hraníc EÚ zodpovednosť príslušné členské krajiny a je na nich, aké prostriedky si k tomu zvolia. „Avšak každé opatrenie musí byť plne v súlade s európskym právom a medzinárodnými záväzkami vrátane dodržiavania ľudských práv,“ poznamenala Bertaudová.

Na novinársky otázku potom uviedla, že Budapešť s Bruselom priamo o tejto veci žiadny dialóg neviedla. Pripomenula však, že ministri vnútra všetkých krajín EÚ sa v pondelok na stretnutí v Luxembursku otázkou nelegálnej migrácie zaoberali.

Komisár Rady Európy skritizoval stavbu plotu kvôli utečencom

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks označil maďarské rozhodnutie postaviť na hraniciach so Srbskom štvormetrový plot za „nerozumné“. Napísal to na komunitnej sieti Twitter. Podľa Muižnieksa „sa treba zamerať na to, aby sa umožnil prístup k získaniu azylu a nie v tom ľuďom naopak brániť“.

Od začiatku roka sa do Maďarska cez hranice so Srbskom dostalo asi 54 000 žiadateľov o azyl a maďarské úrady očakávajú, že by ich počet mohol do konca roka stúpnuť až na 130 000. Vlani ich pritom bolo okolo 43 000, zatiaľ čo v roku 2012 sa prihlásilo iba 2 157 žiadateľov. V súčasnosti zhruba 70 percent migrantov prichádza z Afganistanu, Sýrie alebo z Iraku, v minulosti prevažovali občania Kosova.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #plot #utečenci