Svet povýšil ekonomický záujem nad všeobecné blaho, píše pápež v encyklike

Pápež František zverejnil svoju druhú encykliku. Je o ochrane životného prostredia a pápež sa s ňou obracia na všetkých ľudí, nie iba na veriacich. Hlavnou príčinou globálneho otepľovania, ktoré ničí planétu, je podľa hlavy katolíckej cirkvi ľudská činnosť.

18.06.2015 15:39
pápež František Foto: ,
Pápež František zverejnil novú encykliku o ekológii, ktorou sa neobracia len na katolíkov, ale na všetkých ľudí.
debata (2)

Podľa zahraničných agentúr pápež v texte poukazuje na to, že za neúspechom vrcholných rokovaní o ekológii je podriadenosť politiky peniazom.

„Mnohé vedecké štúdie upozorňujú, že väčšia časť globálneho otepľovania v posledných desaťročiach je dôsledkom veľkej koncentrácie plynov so skleníkovým efektom (oxid uhličitý, metán a ďalšie), ktoré sa vypúšťajú hlavne v dôsledku ľudskej činnosti,“ píše sa v encyklike.

Encyklika je najautoritatívnejší dokument, ktorý môže pápež vydať. Vždy sa zaoberá otázkami, ktoré cirkev v danej chvíli považuje za najdôležitejšie. Pápež František si vybral meno podľa svätého Františka z Assisi, ktorý je patrónom ekológie. Od svojho nástupu do funkcie v marci 2013 sa zmienil o vzťahu človeka a prírody len v niekoľkých svojich vystúpeniach. Napríklad vlani v januári uviedol pred diplomatmi vo Vatikáne: „Boh vždy odpustí, my odpúšťame niekedy, ale keď sa s prírodou zle zaobchádza, tá neodpúšťa nikdy.“

Encykliku predstavili novinárom spoločne... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
Vatikán, encyklika Encykliku predstavili novinárom spoločne ghanský rímskokatolícky kardinál Peter Turkson (na snímke vpravo), grécky pravoslávny biskup metropolita John Zizioulas (vľavo), ale aj nemecký ateistický vedec a americká ekonómka a katolíčka.

Pápež v encyklike varuje, že toto storočie môže byť svedkom vážnych klimatických zmien a ničenia ekosystému, ak nič neurobíme. „Ľudstvo si musí uvedomiť, že je nevyhnutné zmeniť životný štýl, výrobu a spotrebu. A to s cieľom bojovať proti otepľovaniu, teda aspoň proti ľudských príčinám, ktoré ho vyvolávajú či zvyšujú.“

„Je nevyhnutné ihneď konať,“ zdôraznil František na adresu medzinárodného spoločenstva. Vyzýva k odvážnej kultúrnej revolúcii s cieľom napraviť to, čo nazýva „štrukturálne zvrhlý“ ekonomický systém. Systém podľa neho umožňuje bohatým vykorisťovať chudobných a robí zo Zeme „obrovskú kopu špiny“. Pápež vyzval všetkých obyvateľov planéty k zodpovednosti.

Univerzálnosť textu Vatikán podporil tým, že encykliku predstavili novinárom spoločne ghanský rímskokatolícky kardinál, grécky pravoslávny teológ, nemecký ateistický vedec a americká ekonómka a katolíčka.

Pápež vyzýva krajiny sveta, aby znižovali množstvo skleníkových plynov v ovzduší. Tým sa podľa komentátora stanice France25 trafil najmä do USA a Číny, ktorých výroby najviac znečisťujú životné prostredie a ktoré sa zdráhajú realizovať zásadnú zmenu.

Pápež v encyklike varuje, že toto storočie môže... Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
pápež František Pápež v encyklike varuje, že toto storočie môže byť svedkom vážnych klimatických zmien a ničenia ekosystému, ak nič neurobíme.

Zodpovednosť za zlepšenie stavu leží podľa Františka na ekonomických veľmociach. „Nadišiel čas pristúpiť na určité obmedzenie ekonomického rastu v niektorých častiach sveta a poskytnutie zdrojov pre zdravý rast v iných častiach sveta,“ verí pápež.

Pápež vidí za nezáujmom o zlepšenie životného prostredia odpor mocných a nezáujem ľudí. „Ekonomický záujem dokáže veľmi ľahko prevážiť nad všeobecným blahom a zmanipulovať informácie vo svoj prospech,“ píše v encyklike. Encykliku ihneď privítali organizácie na ochranu životného prostredia. Text napríklad podľa vedca Veerabhadrana Ramanathana z amerického oceánografického ústavu povedie ľudí k väčšej zodpovednosti.

Encyklika má 191 strán a podľa agentúry AP vyvolá negatívne reakcie u mnohých konzervatívcov vo svete vrátane USA. „Nemyslím si, že by sme mali politizovať našu vieru. Myslím si, že náboženstvo nám má pomáhať stať sa lepšími ľuďmi a menej sa zaoberať vecami, ktoré zasahujú do politiky,“ povedal republikánsky kandidát na amerického prezidenta Jeb Bush. Nie je zďaleka sám, ktorý si myslí, že pápež sa nemá zapájať do debaty o príčinách a riešeniach globálneho otepľovania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #encyklika #pápež František #ekológia #globálne otepľovanie