Vplyvný ruský ekonóm Kudrin navrhuje urýchlenie prezidentských volieb

Usporiadať v Rusku predčasné prezidentské voľby vo štvrtok navrhol vo svojom prejave na medzinárodnom hospodárskom fóre v Petrohrade vplyvný ruský ekonóm Alexej Kudrin. Bývalý ruský minister financií sa domnieva, že predčasné voľby hlavy štátu by v krajine mohli urýchliť potrebné hospodárske reformy.

18.06.2015 17:29
Alexej Kudrin Foto:
Alexej Kudrin.
debata (77)

„Prečo by sme nemohli posunúť prezidentské voľby a vyhlásiť nový program reforiem?“ povedal na konferencii päťdesiatpäťročný národohospodár, ktorý bol ruským ministrom financií v rokoch 2000–11 a je považovaný za strojcu hospodárskeho oživenia Ruska v ére prezidenta Vladimira Putina.

Kudrin, ktorý po svojej demisii odmietol niekoľko ponúk na ministerský post, nie je spokojný s ruským volebným systémom. „Existuje mnoho filtrov a pravidiel, ktoré majú blokujúci charakter,“ konštatoval exminister, ktorý v súčasnosti pôsobí v ruskej akademickej sfére.

Podľa ruských médií je Kudrinov návrh pokračovaním diskusie o návrhu na vyhlásenie predčasných parlamentných volieb, ktorý predložilo niekoľko ruských poslancov. V piatok má o návrhu rokovať plénum dolnej komory ruského parlamentu. Pre urýchlenie parlamentných volieb sa nezáväzne vyslovil aj Kremeľ. Kategoricky sa proti návrhu stavajú len komunisti, podľa ktorých by politické strany mali málo času na volebnú kampaň.

Parlamentné voľby sa majú v Rusku konať v decembri budúceho roka a podľa poslaneckého návrhu by mali byť vypísané už na september, keď by sa mali konať aj voľby komunálne. Termínom pre prezidentské voľby je rok 2018, termín pre ich posunutie Kudrin neuviedol. Parlament ruskí voliči po ústavných zmenách z roku 2008 volia na päť rokov, prezidenta na šesť.

Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov v reakcii na Kudrinov návrh povedal, že sa určite stane predmetom dôkladnej expertnej diskusie. Rozhlasová stanica Echo Moskvy v komentári napísala, že ak sa urýchlia parlamentné voľby, môže sa zmeniť aj termín volieb prezidentských a to na rok 2017 alebo aj 2016. "

Spoločnosť schváli akýkoľvek variant," uviedlo Echo Moskvy. Podľa ruského politológa Alexeja Makarkina musel Kudrinov návrh na urýchlenie prezidentských volieb vopred schváliť Kremeľ. „Vybraný pre takéto vyhlásenie bol práve Kudrin, pretože štátna moc skúma pôdu, ako by návrh hodnotili jednotlivé skupiny voličov,“ uviedol Makarkin.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ekonóm #prezidentské voľby