Česko posilnilo kvôli utečencom kontroly vlakov z Maďarska

Česká republika posilnila kontroly vo vlakoch z Maďarska, ako aj na niektorých nešpecifikovaných cestných komunikáciách v pohraničí, a to v súvislosti s utečencami. Na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR o tom vo štvrtok v Prahe hovoril minister vnútra ČR Milan Chovanec.

18.06.2015 21:59
debata (4)

Aj keď vládny činiteľ nekonkretizoval, ktorých ciest sa týka kontrola, predpokladá sa, že ide hlavne o cestné komunikácie zo Slovenska, píše internetový server Novinky.cz. Utečenecká vlna v súčasnosti smeruje z Grécka cez Macedónsko a Srbsko do Maďarska a odtiaľ ďalej na západ. Práve tzv. balkánsku trasu využilo vlani na príchod do Európskej únie 37 000 utečencov, v tomto roku už viac ako 50 000 migrantov, zväčša zo Sýrie a Afganistanu, uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

Česko ponúkne podľa jeho slov na mimoriadnej schôdzi snemovne k problematike migrantov Európskej únii posilnenie svojich solidárnych aktivít, dôrazne však odmieta kvóty na rozdelenie migrantov medzi jednotlivé členské krajiny únie.

Sobotka pri tejto príležitosti obvinil Európsku komisiu, že nerešpektuje predchádzajúce uznesenie rady, a upozornil, že v zmysle jej aprílovej rezolúcie nemôže byť prijímanie migrantov povinné. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Nielen český premiér, ale aj minister vnútra a viacerí predstavitelia opozície dnes dôrazne odmietli úvahy o obmedzení voľného pohybu osôb po Európskej únii, respektíve v rámci Schengenu. Maďarsko v snahe čeliť utečeneckej vlne avizovalo výstavbu plota vysokého štyri metre na štátnej hranici so Srbskom, čo však nevyvolalo práve pozitívne reakcie v Belehrade, ale ani v ďalších európskych metropolách.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Maďarsko #Česko #kontrola #utečenci