Putin by mohol vyhlásiť predčasné voľby, naznačil jeho spojenec

Dlhoročný spojenec Vladimira Putina, vplyvný ruský ekonóm Alexej Kudrin naznačil, že by ruský prezident mohol vypísať predčasné prezidentské voľby, aby získal mandát pre veľmi potrebné hospodárske reformy.

19.06.2015 07:55
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (25)
Povedal to vo štvrtok v Petrohrade na investičnom ekonomickom fóre.

Ruská ekonomika, ktorú zasiahli sankcie Západu a jej vlastná závislosť na cenách ropy, sa dostala do recesie. Za prvý štvrťrok zaznamenala pokles o 2,2 percenta, informovala tlačová agentúra AP. Prominentní ekonómovia varovali, že ak Rusko neprijme drastické reformy, hrozí mu stagnácia.

Kudrin, ktorý bol ruským ministrom financií v rokoch 2000–2011, v piatok v rozhovore pre agentúru AP povedal, že o tomto návrhu s Putinom nehovoril. Trval však na tom, že je aktuálny vzhľadom na „naliehavú potrebu vážnych opatrení na obnovenie ekonomiky“.

Súčasný mandát vyprší Putinovi v roku 2018. Kudrin argumentoval, že „ak nie ste pripravení (na štrukturálne reformy) pred znovuzvolením, čo nie je takmer nik, potom ich musíte urobiť po voľbách a usporiadať predčasné voľby“. Kudrin, ktorý podľa agentúry AP patrí medzi niekoľko málo ľudí, ktorých si Putin vždy vypočuje, povedal, že prezident zrejme teraz nie je pripravený uskutočniť bolestivé reformy.

„Je pragmatik s prenikavým citom pre politickú situáciu a je možné, že odloží reformy,“ pokračoval.

Putin vládne Rusku od roku 2000 a v máji 2012 začal svoj tretí mandát za rozsiahlych protivládnych protestov a veľmi nízkej podpory verejnosti. Vlani, po anexii Krymu, jeho podpora vyletela prudko hore.

Vysokopostavený poslanec vládnucej strany Jednotné Rusko Sergej Neverov dnes obvinil Kudrina z pokusu „destabilizovať spoločnosť“ svojimi provokačnými vyjadreniami.

Kudrin povedal, že ruská recesia je iba sčasti produktom západných sankcií. Prispela k nej závislosť na rope, to, že Rusko neuskutočnilo reformu súdneho systému a nezlepšilo svoju investičnú klímu. Súčasná vládna politika podľa Kudrina rieši iba krátkodobé ciele a pozerá sa maximálne tri roky dopredu.

Očakáva sa, že ruský parlament na budúci týždeň schváli zákon, ktorý by umožnil presun parlamentných volieb v roku 2016 z decembra na september, čo kritici považujú za pokus oslabiť opozíciu.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy v komentári napísala, že ak sa budú parlamentné voľby konať skoršie, mohli by byť skoršie aj prezidentské – napríklad v roku 2017 alebo aj 2016.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #protiruské sankcie