Strelec z Charlestonu sa k zabíjaniu priznal, chcel rozpútať rasovú vojnu

Strelec z kostola v Charlestone na juhovýchode USA, ktorý v kostole zabil deväť ľudí, sa priznal k svojmu činu. Informovala o tom televízia CNN s odkazom na policajné zdroje.

19.06.2015 10:42 , aktualizované: 15:21
Dylann Roof Foto: ,
Dylanna Roofa (21) zadržala polícia v meste Shelby v Severnej Karolíne ako podozrivého z vraždy deviatich ľudí v kostole černošskej komunity v Charlestone.
debata (14)

Dylann Storm Roof (21) vraj vyšetrovateľom povedal, že chcel zabíjaním černochov rozpútať rasovú vojnu. Guvernérka štátu Južná Karolína vyzvala k tomu, aby za svoj čin dostal trest smrti.

Policajti vo štvrtok previezli Roofa zo susednej Severnej Karolíny, kam po činu utiekol, späť do Charlestonu v Južnej Karolíne, kde by mal v piatok predstúpiť pred súd, ktorý má rozhodnúť o jeho väzbe. Počas výsluchu sa podľa dvoch nemenovaných policajtov priznal a vyhlásil, že mal v úmysle začať rasovú vojnu.

Zbraň si podľa týchto vyšetrovateľov kúpil sám. Médiá pritom vo štvrtok uvádzali, že dostal zbraň od otca ako darček k aprílovým narodeninám. Podľa CNN však možné vysvetlenie spočíva v tom, že od otca dostal ako darček peniaze a za ne si pištoľ kúpil.

„Jednoznačne budeme žiadať trest smrti,“ povedala juhokarolínska guvernérka Nikki Haleyová o mladíkovi, ktorý bol podľa jeho priateľov presvedčený, že „černosi preberajú vládu nad svetom“.

Černosi preberajú vládu nad svetom, tvrdil strelec

Dylann v posledných týždňoch znovu nadviazal kontakt s kamarátom z detstva, ktorého nevidel päť rokov. Rozprával mu vraj o prípade Trayvona Martina, neozbrojeného černošského mladíka, ktorého v roku 2012 zastrelili na Floride a tiež o tom, že černosi podľa neho preberajú vládu nad svetom a že je potreba s tým v záujme bielej rasy niečo urobiť. V rozhovore s agentúrou AP to opísal Roofov kamarát Joseph Meek.

Dylanna Storma Roofa odvádza polícia. Súd má... Foto: SITA/AP, Ben Earp
CORRECTION Charleston Shooting Dylanna Storma Roofa odvádza polícia. Súd má ešte v piatok rozhodnúť o jeho vzatí do väzby.

Už pár hodín po krviprelievaní v kostole sa na verejnosť začali dostávať prvé informácie o strelcovi a postupne sa vytváral portrét Roofa ako človeka, ktorý má rasistické názory a najmenej dvakrát sa dostal do sporu so zákonom. Na svojom facebookovom profile mladý beloch umiestnil fotografiu, na ktorej je vyobrazený v bunde s emblémami predchádzajúcich rasistických režimov v Južnej Afrike a bývalej Rodézii.

Ako opísal Meek, on a Roof boli na základnej škole najlepšími kamarátmi. Stratili spolu kontakt, keď sa Roof pred piatimi rokmi odsťahoval. Pred pár týždňami sa mu však ozval cez Facebook. V minulosti vraj so svojimi priateľmi žiadne debaty o rase neviedol.

„Hovoril, že černosi preberajú vládu nad svetom. A niekto s tým vraj niečo musí urobiť,“ uviedol Meek. Debatu viedli, keď spolu popíjali vodku. „Hovoril, že chce segregáciu medzi bielymi a čiernymi. Ja mu na to odvetil, že tak by to nemalo byť, on ale o tom stále hovoril,“ dodal.

Nešťastní príbuzní jednej z obetí strelca,... Foto: SITA/AP, David Goldman
Charleston, streľba Nešťastní príbuzní jednej z obetí strelca, ktorý zabíjal ľudí v kostole.

Roof mu údajne takisto povedal, že použil peniaze, ktoré dostal k narodeninám od rodičov, aby si kúpil zbraň, a že má „plán“. Nijako to nerozvinul, Meek si však pre to robil starosti. Vedel, že jeho kamarát má v kufri auta pištoli Glock kalibru 0.45. Vtedy mu ju vraj zobral a schoval v dome. „Nemyslel som si, že by niečo urobil,“ uviedol Meek. Keď bol druhý deň Roof už triezvy, zbraň mu vrátil.

Keď sa Meek v stredu ráno prebudil, Roof spal pred jeho domom vo svojom aute. Potom išli spoločne k neďalekému jazeru, ale pretože Roof výlety nemá rád, rozhodol sa ísť radšej do kina.

Meek svojho kamaráta potom už nevidel, až do chvíle, keď sa na verejnosť dostali zábery pravdepodobného strelca z Charlestonu natočené pouličnou kamerou. Ihneď vraj zavolal na políciu. „Nebolo to tak, že som si myslel, že je to on. Ja som vedel, že je to on,“ uviedol Meek.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #rasová nenávisť #Charleston #Južná Karolína