WikiLeaks zverejnil údajné tajné dokumenty Saudskej Arábie

Saudská Arábia vyzvala svojich občanov, aby nešírili "dokumenty, ktoré môžu byť sfalšované". Ide zrejme o reakciu na to, že webová stránka WikiLeaks v piatok zverejnila vyše 60-tisíc dokumentov, ktoré sú podľa nej tajnými saudskoarabskými diplomatickými depešami.

20.06.2015 21:12
debata (11)

Vyjadrenie saudskoarabského ministerstva zahraničných vecí na Twitteri tiež uvádza, že občania by sa mali vyhýbať webovým stránkam obsahujúcim potenciálne falošný obsah. O WikiLeaks sa však nezmieňuje a pravosť uniknutých dokumentov priamo nepopiera.

Zverejnené dokumenty – podľa WikiLeaks depeše z veľvyslanectiev, emaily medzi diplomatmi a správy z ďalších štátnych úradov – zahŕňajú diskusie o postojoch Saudskej Arábie k regionálnym otázkam i snahách ovplyvniť médiá.

WikiLeaks, ktorá označila Saudskú Arábiu za „dedičnú diktatúru“, súčasne avizovala zverejnenie ďalších z pol milióna získaných dokumentov zachytávajúcich okrem iného internú komunikáciu a kontakty s diplomatmi iných krajín.

Dokumenty nebolo možné nezávisle overiť. WikiLeaks neoznámila, kde sa k ním dostala, v tlačovom vyhlásení však spomenula májové oznámenie Rijádu o preniknutí do saudskoarabských počítačových sietí. K útoku sa neskôr prihlásila skupina nazvaná Jemenská kyberarmáda.

Saudskoarabské štátne ani súkromné médiá dnes o správy o zverejnení dokumentov nepriniesli. Najväčší vývozca ropy na svete, absolútna monarchia, je vysoko citlivý na verejnú kritiku. Krajina, kde uväznili aktivistov za zverejnenie útokov na vládnucu dynastiu Saúdovcov a popredných duchovných, prísne kontroluje miestne médiá.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Saudská Arábia