Masová demonštrácia v Ríme, ľudia nesúhlasia s homosexuálnymi zväzkami

V Ríme sa v sobotu večer zhromaždilo najmenej 300-tisíc ľudí na demonštrácii proti chystanému uzákoneniu homosexuálnych zväzkov. Protest zvolali katolícke organizácie, ktorým sa nepáči zákon o registrovanom partnerstve osôb rovnakého pohlavia, ktorý navrhuje vláda Mattea Renziho.

21.06.2015 12:13
debata (87)

Námestie San Giovanni v centre Ríma bolo úplne plné. Talianske médiá odhadli, že účastníkov demonštrácie bolo 300-tisíc, organizátori však tvrdia, že sa zhromaždilo až milión ľudí. V dave boli transparenty s nápismi „Bráňme naše deti“ alebo „Rodina zachráni svet“.

Ľudia sa vyjadrovali aj proti adopcií detí homosexuálnymi pármi, ktoré však vláda zatiaľ uzákoniť neplánuje. V jej návrhu sa hovorí len o tom, že by si homosexuáli mohli adoptovať biologické deti svojho partnera pochádzajúce z predchádzajúceho vzťahu.

Taliansko je jednou z mála krajín EÚ, ktorá zatiaľ registrované partnerstvá homosexuálov neumožňuje. V Senáte sa ale už debatuje o návrhu zákona, ktorý by ich v silne katolíckej krajine umožnil. Hlasovať by sa o ňom malo v júli, proti sú však konzervatívci z koaličnej Novej centristickej pravice ministra vnútra Angelina Alfana, a tak nie je jasné, či sa zákon nakoniec schváli.

V Taliansku doteraz neexistuje žiadna právna norma, ktorá by upravovala partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Niektoré mestá vrátane Ríma, Neapola, Bologne či Udine však v minulosti do svojich matrík mená homosexuálnych partnerov na výraz solidarity zapísali.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #Rím #demonštrácia #registrované partnerstvá