Zubov: Rusko sa nedekomunizovalo, preto to má Putin také ľahké

Rusku po rozpade Sovietskeho zväzu nikdy nedošlo k ideologickej dekomunizácii, čo prezident Vladimír Putin využíva na mobilizáciu obyvateľstva na podporu svojej politiky. Novinárom to na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2015 povedal profesor histórie a kritik súčasného ruského prezidenta Andrej Zubov.

21.06.2015 14:19
debata (484)
Ruské obyvateľstvo si podľa historika Andreja... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Vladimir Putin Ruské obyvateľstvo si podľa historika Andreja Zubova želá, aby bolo Rusko veľmocou podobnou Sovietskemu zväzu, preto im vyhovuje Putinov militarizmus.

Obyvatelia Ruska podľa neho nemajú veľa skúseností s demokraciou, otvorenými hranicami alebo slobodnými médiami, preto im súčasné smerovanie štátu neprekáža.

„Ruská spoločnosť žije v poststalinis­tickom systéme,“ povedal s tým, že v každom meste je možné nájsť sochy komunistických predstaviteľov alebo po nich pomenované ulice. Obyvateľstvo si podľa neho tiež želá, aby bolo Rusko veľmocou podobnou Sovietskemu zväzu, preto im vyhovuje Putinov militarizmus. V prípade, že by mali Rusi viac skúseností s fungujúcou demokraciou, ich názory by sa podľa Zubova zmenili a postupná izolácia Ruska by im prekážala viac.

Súčasné vedenie Ruska podľa Zubova zastáva názor, že jednotlivec by mal byť podriadený štátu. To je podľa neho tiež dôvod, prečo je prezident Putin populárny medzi pravicovými aj ľavicovými radikálmi v Európe. Ako Zubov dodal, ak sa Rusko chce vrátiť do európskej civilizácie, musí plne zaviesť všetky atribúty demokracie a rešpektovať ľudské práva.

Andrej Zubov pôsobil ako profesor histórie na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO). Po verejnej kritike ruskej anexie Krymu, ktorú prirovnal k Hitlerovej anexii Československého pohraničia v roku 1938, musel z inštitútu odísť.

484 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Andrej Zubov #GLOBSEC