USA potvrdzujú vyslanie ťažkej vojenskej techniky do východnej Európy

Americký minister obrany Ashton Carter v Berlíne potvrdil zámer Spojených štátov rozmiestniť vo východoeurópskych krajinách ťažkú ​​vojenskú techniku. Americké médiá v uplynulých dňoch špekulovali, že USA pošlú do Európy tanky a bojové vozidlá pre 5000 vojakov.

22.06.2015 12:55
Ashtona Carter, Pentagon, USA, minister obrany Foto: ,
Minister obrany USA Ashton Carter informoval v Berlíne o zámere USA rozmiestniť vo východoeurópskych krajinách ťažkú ​​vojenskú techniku.
debata (154)

Carterov plán podporila aj nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Carter podľa servera Focus Online potvrdil zámer na vyslanie ťažkej techniky do východoeurópskych krajín Severoatlantickej aliancie dopoludnia na diskusnom fóre Atlantik Brücke. Podľa neho by tento krok mal slúžiť „v prvom rade na podporu vojenských manévrov“.

Americké médiá o zámere USA rozmiestniť vo východnej Európe ťažkú ​​techniku ​​informovali už pred týždňom. Spojené štáty údajne chcú týmto krokom upokojiť tamojších spojencov, ktorých znervóznil ruský zásah na Ukrajine. Poľsko a Litva údajne už chystajú vhodnú lokalitu na umiestnenie výzbroje.

Americký minister v Berlíne tiež odsúdil nedávne rozhodnutie Ruska posilniť arzenál jadrových rakiet. Moskva podľa neho „rinčí jadrovými zbraňami“ v smere k NATO. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň oznámil, že ruská armáda tento rok zaradí do výzbroje viac ako 40 nových medzikontinen­tálnych rakiet schopných vraj preniknúť akúkoľvek protiraketovú obranou.
154 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #vojenská technika #jadrové rakety