Moskva odsúdila predĺženie sankcií EÚ, pripravuje odvetu

Rusko v pondelok tvrdo kritizovalo predĺženie európskych sankcií, ktoré je podľa Moskvy víťazstvom "rusofóbnej lobby" v Európskej únii.

22.06.2015 13:54
debata (334)

Proti rozhodnutiu ministrov zahraničia EÚ predĺžiť sankcie do konca januára budúceho roka ostro protestoval Kremeľ aj ruská diplomacia. Vláda pripravuje odvetné opatrenia.

Kremeľ v reakcii na predĺženie sankcií oznámil, že odpovie podľa princípu reciprocity. „Vždy sme dávali najavo, že v otázke sankcií platí princíp reciprocity, je to základ nášho prístupu,“ povedal v Moskve novinárom prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Reštrikcie sú vraj neodôvodnené a nezákonné.

„Rusko nikdy iniciátorom podobných krokov nebolo a nie je ani dnes,“ povedal Peskov. Premiér Dmitrij Medvedev oznámil, že pripravuje žiadosť adresovanú prezidentovi Vladimirovi Putinovi o analogické šesťmesačné predĺženie ruského embarga na dovoz západného tovaru. V príprave je tiež podľa premiéra uznesenie vlády s výpočtom komodít, ktoré budú ruským sankciám podliehať. Vypracovaním dokumentácie bol poverený vicepremiér Sergej Prichoďko.

Na predĺženie sankcií reagovala aj ruská diplomacia, podľa ktorej je tento akt „víťazstvom rusofobnej lobby“ v Bruseli. Za prejav cynizmu ruské ministerstvo zahraničia označilo skutočnosť, že predĺženie sankcií EÚ oznámila v deň 74. výročia útoku nacistického Nemecka na Sovietsky zväz.

Sankcie zakazujúce export určitých technológií do Ruska a obmedzujúce ruský prístup na finančné trhy spustila EÚ vlani v lete a rozšírila ich začiatkom septembra. Ich prípadné uvoľňovanie je naviazané na plnenie minských dohôd o prímerí, ktoré však ani jedna zo strán konfliktu na Ukrajine nedodržiava. Ak by EÚ sankcie nepredĺžila, skončila by ich platnosť na konci júla.

334 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #protiruské sankcie