USA rozmiestnia na východe Európy 250 kusov vojenskej techniky

USA rozmiestnia v siedmich stredoeurópskych a východoeurópskych štátoch 250 kusov ťažkej vojenskej techniky, aby tak podporili svojich spojencov v NATO, ktorí čelia hrozbám zo strany Ruska, ale i teroristických skupín. V Tallinne to oznámil minister obrany USA Ashton Carter, ktorý v estónskej metropole rokuje s rezortnými kolegami z troch pobaltských krajín.

23.06.2015 17:00
Ashton Carter Foto:
Americký minister obrany Ashton Carter po rokovaniach v Tallinne informoval podrobnejšie o zámere USA rozmiestniť v krajinách východnej a strednej Európy vojenskú techniku.
debata (197)

Podľa šéfa Pentagonu pôjde o obrnené transportéry, bojové vozidlá Bradley a samohybné húfnice. Zbrane budú slúžiť na vyzbrojenie jednotiek so silou roty či práporu, ktoré budú „minimálne dočasne“ rozmiestnené v Estónsku, Lotyšsku, Litve, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku. Do programu sa zapojí aj Nemecko. Nové ťažké zbrane tam však neprepravia, pretože ich už na svojom území má. Celkovo rozmiestnia zbrane pre útvar s veľkosťou americkej brigády, ktorá má približne 5-tisíc mužov.

Carter dodal, že všetky menované krajiny s rozmiestnením bojovej techniky súhlasia. Štáty, v ktorých výzbroj rozmiestnia, podľa Cartera vybrali podľa blízkosti k vojenským cvičiskám tak, aby sa znížili náklady na prepravu materiálu a manévre a tiež aby sa skrátila doba presunu.

Cieľom je lepšia mobilita ozbrojených síl v Európe

Jednotky sa totiž budú môcť v oblasti premiestňovať a zúčastňovať sa vojenských cvičení. „Máme v úmysle tieto zbrane v regióne premiestňovať do priestorov vojenských manévrov, dislokácia nebude statická. Cieľom je umožniť dokonalejší výcvik a zlepšiť mobilitu ozbrojených síl v Európe,“ povedal Carter. Sústredenie amerických vojenských síl bude podľa neho pružné a bojová pripravenosť vojsk bude vyššia.

Podľa Cartera rozmiestnenie výzbroje umožní NATO, aby ešte rýchlejšie reagovalo na prípadné vojenské krízy v regióne. Zároveň americkej armáda uľahčí výcvik vojsk. Pentagon bude tiež pri obrane pred počítačovými útokmi spolupracovať so strediskom kybernetickej obrany aliancie, ktoré sídli v Tallinne.

Americký minister obrany vyhlásil, že ak dostanú USA žiadosť a ak požiadavku schvália, budú pripravení poskytnúť spojencom spravodajské informácie a pozorovacie kapacity, jednotky zvláštneho určenia, logistické útvary, dopravné letectvo a široké spektrum zbraňovej podpory vrátane bombardérov, stíhačiek a rakiet vystreľovaných z plavidiel. „Tieto armádne kapacity si nebudú vyžadovať účasť veľkých pozemných síl,“ upozornil Carter.

USA chcú chrániť južné a východné krídlo NATO

Spojené štáty okrem toho môžu dočasne zvýšiť stav svojich jednotiek v Európe, aj keď mnoho vojakov do nových priestorov prevelia z existujúcich európskych základní.

V pondelok Spojené štáty oznámili, že sa budú dodávkou zbraní, letectva a pozemných síl vrátane špeciálnych kománd, podľa potreby podieľať na budovaní nových síl rýchlej reakcie NATO, ktoré majú čeliť prípadnej ruskej agresii z východu a nájazdom extrémistov Islamského štátu z juhu. Toto oznámenie spolu s utorňajšou správou o rozmiestnení zbraní na východe Európy svedčí o tom, že USA sú odhodlané pomôcť spojencom pri obrane pred ohrozením južného a východného krídla aliancie.

Americké médiá o zámere USA rozmiestniť vo východnej Európe ťažkú techniku informovali už pred týždňom. Spojené štáty vraj chcú týmto krokom upokojiť tamojších spojencov, ktorých znervóznil ruský zásah na Ukrajine. Poľsko a Litva údajne už chystajú vhodné lokality pre umiestnenie výzbroje.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #USA #NATO #vojenská technika #zbrane #východná Európa