Islamský štát koná v rozpore s koránom, tvrdí pakistanský imám

Brutalita, zločiny a násilie, ktorého sa dopúšťajú bojovníci z hnutia Islamský štát v Sýrii a Iraku, je v rozpore so zásadami islamu zapísanými v koráne. Vo svojej 900-stranovej knihe, ktorú predstavil v Londýne, tvrdí uznávaný pakistanský duchovný Muhammad Táhir Kadrí.

23.06.2015 19:00
Islamský štát, Kendži Goto Foto:
Záber z videa vraždy Kendžiho Gota. Uznávaný pakistanský duchovný tvrdí, že radikáli z Islamského štátu konajú v rozpore s koránom.
debata (5)

V knihe poskytuje moslimom argumenty proti radikálnym výkladom islamu a teroristov vyhlásil za neveriacich. Zabrániť radikalizácii mladých a ich odchodu na Blízky východ za účelom boja po boku radikálov z Islamského štátu možno podľa Kadrího len cielenou osvetou v moslimských komunitách a spoluprácou moslimov s vládou, univerzitami, školami a rodičmi.

Kadrí svoju knihu označil za „džihád proti Islamskému štátu“. Jeho myšlienky podľa organizátorov prezentácie knihy v Londýne podporuje mnoho moslimských obcí a organizácii v Británii. Kadrí je známy ako zakladateľ a predseda organizácie, ktorá bojuje proti extrémizmu a presadzuje sa o dialóg medzi náboženstvami. Prvýkrát na seba upozornil už v roku 2010, keď odsúdil samovražedných atentátnikov ako neveriacich a nepriateľov islamu.

Britské úrady odhadujú, že do Sýrie a susedného Iraku vycestovalo v snahe pripojiť sa k radikálom z Islamského štátu viac ako 700 občanov ostrovného kráľovstva. Celkom sa z krajín Európskej únie pripojilo k radikálom asi 5-tisíc ľudí.

Európske krajiny považujú odchody svojich občanov do Sýrie a Iraku za veľké bezpečnostné riziko, pretože po svojom návrate do vlasti môžu zradikalizovať ďalších ľudí či priamo páchať teroristické činy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #Islamský štát #Muhammad Táhir Kadrí