Európa postráži Stredomorie

Zatiaľ bude Európska únia Stredozemné more sledovať. Neskôr možno bude aj bojovať. EÚ spustila námornú operáciu EUNAVFOR Med v Stredomorí.

24.06.2015 07:37
utečenci, imigranti, dieťa, migranti Foto: ,
Migrant z Afriky prenáša svoje dieťa z lode na pevninu v talianskom prístavnom meste Salerno. Európska únia čelí prílevu utečencov.
debata (33)

Záchrana životov

"Cieľom tejto operácie nie sú migranti. Chceme zasiahnuť pašerákov, tých, čo zarábajú na životoch ľudí a príliš často na ich smrti. EUNAVFOR Med je súčasťou našich snáh zachrániť životy,“ povedal šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

EÚ reaguje na vlnu utečencov, ktorá zasiahla viaceré krajiny, najmä Taliansko, Grécko či Maltu, ale s problémom bojuje aj Maďarsko. Výbušná téma bude aj na stole Európskej rady koncom týždňa. Viaceré krajiny vrátane Slovenska odmietajú povinné kvóty na prerozdelenie žiadateľov o azyl. Zároveň sa však mnohé štáty zhodujú na tom, že treba posilniť ochranu hraníc únie a riešiť príčiny prílevu imigrantov.

„Únia nikdy nebrala otázku migrácie tak vážne, ako to robíme teraz,“ vyhlásila Mogheriniová. "So spustenou operáciou sa zameriavame na pracovný model tých, čo zarábajú na biede migrantov. Je to však len časť širšej stratégie vrátane našej spolupráce s partnermi v Afrike,“ vyhlásila podpredsedníčka Európskej komisie.

V prvom rade však bude operácia EUNAVFOR Med zatiaľ zameraná na sledovanie aktivít pašerákov. Podľa portálu bruxelles2.eu budú na veliteľstve v Ríme zástupcovia 15 krajín. Z toho asi desať štátov priamo poskytne lode, lietadlá či drony. V rámci ďalších iniciatív chce Európa posilniť zbieranie spravodajských informácií. Ich zdrojom majú byť aj utečenci, ktorí vedia, ako pašerácke skupiny fungujú.

Tohto roku už podľa odhadov zahynulo v Stredozemnom mori minimálne 1 800 migrantov, ktorí sa snažili dostať do Európy. Podľa britskej televízie BBC je to dvadsať ráz viac ako za prvých šesť mesiacov roku 2014. Agentúra Frontex, ktorá má na starosti ochranu hraníc EÚ, uviedla, že len do Talianska sa v roku 2015 dostalo už 50-tisíc imigrantov.

Do budúcnosti EÚ uvažuje nad ničením pašeráckych plavidiel, čo by mohlo viesť aj k obmedzenému vojenskému zásahu na území Líbye. Práve z tejto krajiny sa väčšina utečencov plaví do Európy. Únia však na takúto operáciu bude potrebovať súhlas Bezpečnostnej rady OSN.

Situáciu komplikuje aj politický chaos v Líbyi, ktorá má momentálne dve vlády a časť územia je pod kontrolujú radikálov, ktorí sa hlásia k Islamskému štátu (ISIS). Podľa niektorých spravodajských informácií dokonca začali pašerácke skupiny platiť extrémistom, aby pustili migrantov cez oblasti, ktoré kontrolujú.

"Európska únia sa bude ďalej snažiť rozbiť tieto gangy. Chceme rezolúciu BR OSN, ktorá by proti nim umožnila aj vojenský zásah a mohli by sme zničiť plavidlá,“ povedal pre Pravdu vysokopostavený európsky diplomat, ktorý si neželal byť menovaný. Únia sa tiež snaží, aby mohla rýchlejšie vracať do krajín, odkiaľ prišli, tých utečencov, ktorí nemajú nárok na azyl.

Ponúka EÚ len aspirín?

„Kroky EÚ smerujú len k riešeniu symptómov. Je to, ako keď vážne zranenia liečite aspirínom,“ uviedol pre Pravdu Christian Kaunert, expert na migráciu z univerzity v Dundee. "Skutočné korene má táto situácia v tom, čo sa deje v Sýrii, Iraku a širšej oblasti Blízkeho východu. Kým tam máme občianske vojny a konflikty, tak odkiaľ budú ľudia utekať.

K tomu ešte prispieva nestabilná situácia v Líbyi a do istej miery v Egypte. To sú oblasti, na ktoré by sa mala zamerať európska a americká politika. Aj keď zničíme jednotlivých pašerákov, tých je vždy možné nahradiť inými,“ myslí si Kaunert.

Podľa odborníkov by tiež nemala Európa podľahnúť ilúzii, že migračnú vlnu môže úplne zastaviť. A už vôbec to nedokáže rýchlo. Aj v prípade, že sa Západ sústredí na korene problémov v susedstve, táto snaha si vyžiada veľa politickej vôle aj financií. Vôbec nie je jasné, či je únia schopná nájsť spoločnú stratégiu. Riešenie konfliktov v Sýrii je v nedohľadne.

To isté sa týka Iraku a podobne je to v Líbyi. Do toho ešte vstúpila vojna v Jemene a utečenci vo veľkom prichádzajú aj z Eritrey, pričom politickej situácii v tejto krajine venuje Západ veľmi malú pozornosť.

Európski politici sa tiež dostávajú pod tlak extrémistov. Téma imigrácia je vodou na mlyn populistickým a radikálnym hnutiam. Nielen Slovensko zažilo demonštráciu proti imigrantom.

"Mnohí utečenci len robia to, čo by ste spravili aj vy a ja v prípade okolností, v ktorých sa nachádzajú. Utekajú pred maniakmi z Blízkeho východu, pred brutalitou v Africkom roku, snažia sa vymaniť z biedy, ktorej čelia v západnej Afrike,“ napísal komentátor Ian Birrell v denníku Independent.

"A čo sa týka EÚ, ktorá sa sťažuje, že je zavalená, tak je dobré pripomenúť si, že ako Sýria a Irak kolabujú, tak štvrtinu ľudí v Libanone už tvoria utečenci a Turecko ich bude onedlho mať na svojom území dva milióny.“

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Stredomorie #Federica Mogheriniová #námorná akcia