Súd v USA formálne vynesie verdikt trestu smrti nad Carnajevom

Súd v americkom Bostone v stredu vynesie verdikt trestu smrti nad Džocharom Carnajevom, ktorého uznal vinným z bombových útokov na bostonský maratón. Na poprave sa porota zhodla v polovici mája.

24.06.2015 08:38
debata (1)

Pri atentáte v cieli bežeckej súťaže zahynuli v roku 2013 v USA traja ľudia a ďalších 264 utrpelo zranenia. Pri stredajšom pojednávaní, keď sudca verdikt oficiálne vynesie, chce prehovoriť najmenej 20 preživších atentátu. Prehovoriť bude môcť Carnajev, ak o to bude mať záujem. Predpokladá sa, že obhajoba sa proti rozsudku odvolá.

Dvanásťčlenná porota v prvej fáze procesu uznala začiatkom apríla Carnajeva vinným zo spoluúčasti na bombovom útoku, rovnakí porotcovia sa potom zhodli na tom, že za svoj čin si mladík zaslúžia trest smrti. Džochar atentát vykonal so svojím bratom Tamerlánom, ktorý pri policajnom stíhaní zomrel.

Súd sa konal v americkom štáte Massachusetts, kde bol trest smrti pred viac ako 30 rokmi zrušený, Carnajeva súdili podľa federálnych zákonov, ktoré hrdelný trest pripúšťajú. Očakáva sa, že poprava, ak k nej nakoniec skutočne dôjde, bude kvôli odvolaniam a následným súdnym sporom vykonaná až za niekoľko rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #súd #trest smrti #rozsudok