Rusko o rok predĺžilo odvetu za západné sankcie

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu o rok predĺžil zákaz dovozu západných potravín.

24.06.2015 15:30
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (86)

Moskva tak reagovala na predĺženie sankcií Európskej únie, uvalených na Rusko kvôli anexii Krymu a kvôli ruskej úlohe v ukrajinskom konflikte. Ruské protiopatrenia majú podľa agentúry TASS platiť jeden rok počnúc dnešným dňom.

„Vláda ma listom požiadala o predĺženie opatrenia, ktoré sme prijali v odvete za počínanie našich partnerov z niektorých krajín. Dnes, v súlade s touto žiadosťou, som podpísal výnos o predĺženie účinnosti jednotlivých osobitných opatrení s cieľom zabezpečiť bezpečnosť Ruskej federácie,“ povedal Putin podľa TASS. Súčasne nariadil vláde, aby k výnosu vypracovala príslušné dokumenty. Premiér Dmitrij Medvedev uistil, že „všetko bude vykonané“ a že tieto dokumenty sa už pripravujú.

Moskva od začiatku dávala najavo, že na predĺženie sankcií EÚ odpovie. Predtým sa objavili náznaky, že odvetné opatrenia by mohli byť mierne upravené, a to aj voči Maďarsku, Grécku a Cypru. Avšak podrobnosti o Putinovom výnose doposiaľ nie sú známe.

EÚ v pondelok predĺžila svoje hospodárske sankcie proti Rusku do konca januára 2016. Sankcie zakazujúce export určitých technológií do Ruska a obmedzujúce ruský prístup na finančné trhy spustila EÚ vlani v lete. Ich prípadné uvoľňovanie je viazané na plnenie minských dohôd o prímerí na východe Ukrajiny, ktoré však ani ukrajinské vládne jednotky ani povstalci podporovaní Moskvou nedodržiavajú.

Doterajšie ruské embargo, zavedené vlani ako odpoveď na západné sankcie, zakazovalo dovoz vybraných potravín zo Spojených štátov, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. V súčasnosti na ruskom sankčnom zozname figurujú ovocie, zelenina, mäso, hydina, ryby, mlieko a mliečne výrobky.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #protiruské sankcie