Rusko vypravilo na Donbas ďalší konvoj so zásobami

Rusko vo štvrtok vypravilo na východ Ukrajiny ďalší konvoj s humanitárnym nákladom. S odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie o tom informovala agentúra TASS.

25.06.2015 07:28
debata (77)

Kolónu tvorí asi stovka nákladných áut, polovica je určená pre Doneck, zvyšok pre Luhansk. Ukrajina na takéto zásobovanie hľadí podozrievavo, pretože sa obáva, že na Donbas týmto spôsobom prúdi aj pomoc proruským separatistom, Moskva tieto obvinenia odmieta.

Kolóna vycestovala skoro ráno zo západoruskej Rostovskej oblasti. Na hraniciach s Ukrajinou sa konvoj rozdelí na dve polovice, jedna časť zamieri do Doneckej oblasti a druhá do Luhanskej oblasti. Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti kamióny vezú celkom 1 000 ton pomoci, z toho 32 ton tvoria lieky.

Rusko od vlaňajšieho augusta aj napriek nesúhlasu Kyjeva vypravilo vrátane toho štvrtkového 31 konvojov. Moskva tvrdí, že na vojnou zničený Donbas tak už dodala viac ako 38 000 ton pomoci.

Kyjev poukazuje na to, že ukrajinské úrady nemajú možnosť náklad takýchto výprav z Ruska kontrolovať a tvrdí, že transporty sú zásterkou pre poskytovanie vojenskej pomoci rebelom. Moskva toto tvrdenie odmieta a ubezpečuje, že ide výlučne o pomoc pre obyvateľstvo sužovanej konfliktom.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Donbas #kríza na Ukrajine #Luhansk #humanitárny konvoj