Británia zintenzívni výcvik ukrajinských ozbrojených síl

Británia zintenzívni svoj výcvikový program pre ukrajinské ozbrojené sily, ktoré bojujú s proruskými separatistami na východe krajiny. Povedal to v stredu britský minister obrany Michael Fallon s tým, že Londýn vo štvrtok na spoločnom zasadnutí Ukrajiny a NATO oznámi plán na zdvojnásobenie výdavkov na výcvik na približne šesť miliónov libier (8,4 milióna eur).

25.06.2015 08:34
debata (45)

„Zdvojnásobíme náš výcvik ukrajinských síl. Doteraz prešlo výcvikom asi 650 príslušníkov. Do jesene ich bude takmer tisíc,“ povedal Fallon reportérom v Bruseli. „Už sme ich školili v ošetrovateľstve na bojisku, pechotných zručnostiach, v logistike a taktike spravodajskej činnosti,“ povedal Fallon.

K týmto cieľom pribudne ešte výcvik v oblastiach lekárskej evakuácie, operácií za zimných podmienok a prieskumných zručností, pokračoval.

Na Ukrajine v súčasnosti pôsobí 75 britských inštruktorov, ktorí sú rozmiestnení na šiestich miestach na západe krajiny a tento počet sa s rozšírením programu „trocha“ zvýši, uviedol minister. Podľa jeho slov nie je cieľom Londýna situáciu eskalovať.

Od vypuknutia konfliktu na východe Ukrajiny v apríli 2014 tam prišlo o život vyše 6 200 ľudí. Fallon povedal, že Británia sa tiež bude podieľať na pokrytí nákladov na 200 bezpečných komunikačných zariadení pre ukrajinskú armádu.

USA, Kanada a Poľsko tiež poskytujú alebo oznámili, že budú poskytovať výcvik ukrajinskej armáde. Asi 200 kanadských vojakov bude od augusta do septembra školiť príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy v bojových zručnostiach.

Reportérom v Bruseli to na zasadnutí ministrov obrany NATO povedal kanadský minister Jason Kenney. Kanaďania tiež ponúknu výcvik vojenskej polícii a v oblastiach leteckého prieskumu, lekárskej evakuácie a zisťovania rozmiestnenia bômb v improvizovaných podmienkach, ozrejmil Kenney.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #výcvik #kríza na Ukrajine #ukrajinská armáda