Exporadcovia Obamu: USA potrebujú prísnejšiu jadrovú dohodu s Iránom

Skupina prominentných amerických bezpečnostných poradcov, medzi ktorými je aj päť bývalých blízkych spolupracovníkov prezidenta Baracka Obamu, varovala, že pripravovaná dohoda o obmedzení iránskeho jadrového programu neposkytuje Spojeným štátom dostatočné bezpečnostné záruky.

25.06.2015 09:42
debata (5)

Skupina v stredu v otvorenom liste upozornila, že dohoda s Iránom nedosiahne potrebný štandard, ak nebude obsahovať prísne ustanovenia o inšpekciách jadrových inšpektorov OSN a podmienkach pre uvoľnenie sankcií, informovala tlačová agentúra Reuters.

Washingtonský inštitút pre blízkovýchodnú politiku zverejnil otvorený list pred piatkovým odletom ministra zahraničných vecí Johna Kerryho na rokovania šestice mocností s Iránom vo Viedni.

„Väčšina z nás by uprednostnila silnejšiu dohodu. Táto dohoda nezabráni Iránu, aby bol schopný vyrobiť si jadrové zbrane. Nevyžaduje likvidáciu iránskej jadrovej infraštruktúry. Iba ju zredukuje na najbližších 10 až 15 rokov,“ citovala z otvoreného listu agentúra Reuters.

Medzi jeho signatármi sú bývalý poradca Obamu pre Irán a Blízky východ Dennis Ross, bývalý riaditeľ CIA a bývalý hlavný veliteľ amerických síl v Iraku David Petraeus, bývalý člen amerického tímu vyjednávačov s Iránom Robert Einhorn, americký generál vo výslužbe James Cartwright, bývalý Obamov poradca pre jadrovú politiku, ktorý vedie lobistickú skupinu Spoločne proti jadrovému Iránu, Gary Samore, či národný bezpečnostný poradca bývalého prezidenta G. W. Busha Stephen Hadley.

Irán dúfa, že sa mu podarí uzavrieť dohodu so šesticou svetových mocností – Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA – výmenou za uvoľnenie medzinárodných sankcií. Všeobecne sa očakáva, že rokovania nestihnú uzavrieť do 30. júna, termínu, ktorý si mocnosti sami stanovili, a že budú pokračovať aj po ňom.

Akákoľvek dohoda s Iránom bude čeliť ostrej opozícii zo strany republikánov. Argumentujú, že Obamova vláda pripravuje dohodu, ktorá nechá Iránu otvorenú cestu k výrobe jadrových zbraní. Kerry novinárom v stredu večer povedal, že je ešte priskoro na to, aby mohol povedať, či sa vyjednávačom podarí prekonať zvyšné problematické body.

„Ak to nevyriešime, dohoda nebude. Povedali sme veľmi jasne, že nebudeme vyjednávať na verejnosti,“ citovala Kerryho agentúra Reuters.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadrový program