Radikáli z Islamského štátu v Sýrii bojujú v meste Kobani

Radikáli z organizácie Islamský štát (IŠ) v noci na štvrtok začali útoky na sýrsku armádu a kurdské milície v provincii Hasák a v meste Kobani. Vo dedín v blízkosti Kobani zastrelili 20 civilistov, medzi ktorými boli aj ženy s deťmi. Oznámila to sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Na juhu Sýrie podľa agentúry AP vzbúrenci začali ofenzívu v snahe dobyť mesto Dara.

25.06.2015 12:47 , aktualizované: 17:04
sýria, Kobané Foto: ,
Extrémisti z Islamského štátu zaútočili na mesto Kobani.
debata (14)

Niekoľko ľudí z IŠ preniklo do Kobani. Samovražedný atentátnik pri hranici najprv odpálil nálož a ​​potom nasledovala prestrelka. Podľa miestnych zdravotníkov v bojoch padlo 12 ľudí, ďalších 70 sa zranilo.

Sýrska štátna televízia oznámila, že sa radikáli do Kobani dostali z tureckej strany hranice, čo Turecko kategoricky poprelo. Podľa miestnych úradov je preukázateľné, že bojovníci IŠ do Kobani prišli zo sýrskeho Džarábulusu, ktorý leží západne od mesta.

Bojovníci Islamského štátu vlani obsadili Kobani a udržali sa tam štyri mesiace, kým ich kurdské milície s pomocou letectva medzinárodnej koalície v januári neporazili. Z mesta vtedy do Turecka utieklo 200 000 ľudí. Po štvrtkových bojoch zatiaľ pri Kobani nie sú vidieť väčšie skupiny nových utečencov.

Radikáli z Islamského štátu opäť zaútočili v...
Niekoľko radikálov preniklo do Kobani....
+3Niekoľko radikálov preniklo do Kobani....

Islamský štát sa snaží získať aj mesto Hasaká, ktoré leží na severovýchode Sýrie. Od stredy tam v bojoch padlo 20 členov tejto organizácie a asi tri desiatky obrancov. Podľa médií sa stále bojuje. Mesto, ktoré je strediskom rovnomennej provincie, ovládajú čiastočne Kurdi a čiastočne vládne sily.

Podľa čerstvých správ bojovníci IŠ vstúpili do niekoľkých štvrtí ovládaných vojskom. Štátna televízia hlási boje v južnej časti mesta. Členovia IŠ zajali niekoľko ľudí a hneď ich zabíjajú. Bol medzi nimi aj šéf vojenskej ubytovne.

Islamský štát sa snažil Hasaká obsadiť začiatkom júna, dostal sa len na južné predmestie, kde sa postavili na odpor vládne jednotky. Sýrsky konflikt si od jari 2011 vyžiadal približne 230 000 obetí. Zo Sýrie utieklo viac ako tri milióny Sýrčanov a skoro osem miliónov je ich na úteku z domovov vo vlastnej krajine.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #islamskí radikáli #Kobani