Na hranici medzi Jemenom a Saudskou Arábiou padli štyria vojaci

V bojoch na hranici medzi Jemenom a Saudskou Arábiou prišli o život traja vojaci zo Saudskej Arábie a jeden zo Spojených arabských emirátov. Vo štvrtok o tom informujú zahraničné médiá. Hranica je v Jemene jedným z ohnísk bojov, v ktorých proti sebe stoja šíitski povstalci na jednej strane a vládne vojsko a jeho arabskí spojenci na strane druhej.

25.06.2015 12:55
debata (1)

Arabské štáty zasahujú predovšetkým letectvom, ktoré bombarduje pozície šiitov. Na hranici bojujú aj pozemné jednotky a od konca marca, keď začali spojenecké nálety, na hranici prišlo o život 40 ľudí. Šiiti v minulých týždňoch zintenzívnili cezhraničné útoky.

Šiiti vlani obsadili metropolu Saná a postupne si vybojovali pozície v obývaných oblastiach západného Jemene až po juhojemenský prístav Aden. Vláda a prezident Abdar Rabbi Mansúr Hadí utiekli do Rijádu a arabská koalícia im chce pomôcť sa do Saná vrátiť. Za šiitmi stojí Irán, čo je hlavný motív zapojenia sa arabských krajín do konfliktu.

OSN sa snažila prinútiť obe strany na rokovanie, ale rozhovory minulý týždeň skončili neúspechom kvôli neústupnosti oboch táborov. Nepodarilo sa vyrokovať ani krátkodobé prímerie. V Jemene sa prehlbuje chaos, ku ktorému prispieva aj prítomnosť obávanej odnože teroristickej organizácie al-Kajdá. Jej bojovníci podľa agentúry Reuters ovládajú východojemenskú Mukallu, kde jej ozbrojené hliadky strážia ulice.

Spojené štáty proti tejto organizácii stále bojujú s pomocou bezpilotných lietadiel a nedávno pri jednom z týchto útokov zabili druhého najvyššie postaveného člena al-Kajdy Násira Vuhajšího. Pri stredajšom útoku bezpilotných lietadiel potom zomreli štyria členovia al-Kajdy, keď lietadlo zaútočilo v Mukalle na automobil s teroristami.

Vo štvrtok sú ďalšie boje hlásené z Adenu, kde pri rannej prestrelke zahynuli štyria civilisti a asi tri desiatky ľudí sa zranilo. Mínometný granát, ktorý vypálili šiiti, podľa Reuters zasiahol obytnú budovu v univerzitnom areáli, kde sú ubytovaní ľudia, ktorí utiekli pred bojmi zo svojich domovov. Ďalšia strela vybuchla pri reštaurácii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #al-Káida