Poľský parlament schválil zákon upravujúci umelé oplodnenie in vitro

Poľský parlament vo štvrtok schválil zákon, ktorý zakotvuje pravidlá pre umelé oplodnenie metódou in vitro. Proti prijatiu právneho predpisu sa dôrazne postavila konzervatívna pravicová opozícia a tiež katolícka cirkev, ktorá má v Poľsku značný vplyv.

25.06.2015 15:41
debata (7)

Sejm, ktorý má 460 členov, zákon schválil hlasmi 261 poslancov, proti sa ich postavilo 176. Podľa denníka Gazeta Wyborcza hlasovaniu v snemovni prizerala prvá Poľka, ktorá porodila dieťa práve metódou in vitro a po oznámení výsledku sa rozplakala. „Dodržala som slovo. Zákon o umelom oplodnení in vitro je,“ vyhlásila krátko po hlasovaní premiérka Ewa Kopaczová. „Je to veľký úspech pre slobodu Poľska, spása pre ľudí, ktorí majú veľký problém,“ dodala.

Gazeta Wyborcza spresnila, že právny akt podporil takmer celý poslanecký klub vládnej strany Občianska platforma (PO) a polovica poslaneckého klubu jej koaličného partnera Poľskej ľudovej strany (PSL). K nim sa pridali aj poslanci Zväzu demokratickej ľavice (SLD) a Palikotovo hnutie a nezávislí. Proti sa podľa očakávania postavili zákonodarcovia hlavnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a Zjednotenej pravice.

V Poľsku sa metóda in vitro, pri ktorej spermia oplodní vajíčko mimo telo ženy, používa už štvrť storočia, Poľsko je však podľa agentúry Reuters poslednou krajinou v Európskej únii, ktorá pre ňu nemala žiadne právne predpisy. Katolícka cirkev túto metódu odmieta, pretože podľa nej oddeľuje manželský sex od plodenia potomkov a môže viesť k ničeniu ľudských zárodkov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zákon #umelé oplodnenie