Francúzski taxikári štrajkujú, musela zasahovať polícia

Francúzske taxíky dnes podnikli celoštátny štrajk a sťažili tak dopravu vo veľkých mestách. Štrajk je vyústením niekoľkotýždňového narastajúceho napätia, niekedy spojeného až s násilnosťami, kvôli lacnejšej alternatívnej taxislužbe Uber.

25.06.2015 16:56
taxikári, štrajk, Francúzsko Foto: ,
Štrajkujúci taxikár drží transparent počas štrajku v Paríži.
debata (5)

V Paríži kráčali cestujúci v nádeji, že stihnú let, popri hlavnej ceste a ťahali za sebou batožinu. Poriadková polícia v metropole použila slzotvorný plyn, aby zastavila niekoľko štrajkujúcich.

Napriek opakovane vydávaným nariadeniam zakazujúcim najlacnejšiu taxislužbu Uber jej vodiči naďalej zaplavujú francúzske cesty. Táto americká spoločnosť navyše stále aktívne najíma nových pracovníkov, informovala tlačová agentúra AP.

Drahšia služba spoločnosti Uber je stále povolená, ale zároveň je zdrojom silnej frustrácie taxikárov. Tí totiž na rozdiel od vodičov taxíkov Uber-u platia desaťtisíce eur za svoje licencie a čelia aj sťažnostiam zákazníkov, že odmietajú zmeny ako platba kreditnými kartami či geolokalizácia.

Taxikári sa sťažujú, že služba Uber ich „podlieza“ cenami. V posledných týždňoch bolo zaznamenaných takmer 100 útokov na vodičov služby Uber, niekedy dokonca v čase, keď viezli zákazníkov. V jednom prípade pasažier taxíka odišiel so zlomeninou tvárovej kosti a modrinou na oku, lebo chválil Uber.

Vláda medzitým zaznamenala takmer 500 sťažností podaných po celom Francúzsku, vrátane sťažností na UberPop pôsobiacu v Paríži. Sťažujúci sa taxikári majú obavy o bezpečnosť cestujúcich a tvrdia, že zákazníci nie sú chránení v prípade nehody spôsobenej vodičom UberPop. „Ekonomika sa nie je to isté, ako zákon džungle,“ vyhlásil pre televíziu BFM Claude Bartolone, predseda francúzskeho Národného zhromaždenia.

Štrajkujúci taxikári vo štvrtok vyrazili v desiatkach na parížsky vonkajší cestný okruh k hlavnému vstupu do mesta, potom uháňali pred políciou, ktorá sa ich snažila chytiť. Zástupca riaditeľa novín Libération Johan Hufnagel informoval, že taxikári napadli fotografa. Závery z celého mesta zachytávali silu hnevu taxikárov – na jednom bolo auto služby Uber prevrátené, ďalšie mali rozrezané pneumatiky a čelné sklá pokryté pavučinou prasklín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #taxikári #Uber