Najvyšší súd USA opäť podporil Obamovu zdravotnícku reformu

Najvyšší súd Spojených štátov podporil celoštátnu dostupnosť dotácie. Tá je kľúčovou súčasťou zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu. Je to tak už druhé veľké víťazstvo príslušného zákona pred týmto súdom.

25.06.2015 18:36
Barack Obama, USA, prezident Foto:
Dostupnosť štátnej podpory je kľúčovou súčasťou zdravotníckej reformy prezidenta Baracka Obamu.
debata (1)

Sudcovia rozhodli v prospech štátnych príspevkov v pomere šesť hlasov ku trom. Potvrdili tak, že ich poskytovanie na celom území USA je v súlade s americkou ústavou. Dotácie, vďaka ktorým si môžu zdravotné poistenie dovoliť aj ľudia s nízkym príjmom, sú kľúčovou súčasťou zákona, ktorý americký Kongres prijal napriek silnému odporu republikánov v roku 2010.

Spor vznikol konkrétne pre výklad časti, podľa ktorej je možné získať štátny príspevok, ak zvláštne burzy na uzatváranie poistiek prevádzkujú štáty USA. 34 z nich sa ale v minulosti rozhodlo takéto burzy neprevádzkovať. Záujemcov o príspevok na poistenie odkazovali na burzu, ktorá funguje priamo pod dohľadom federálnej vlády vo Washingtone.

Štátny príspevok na zdravotné poistenie v súčasnosti v USA čerpá asi 8,7 milióna ľudí z nízkopríjmových skupín obyvateľstva. Podľa tohto posledného rozhodnutia súdu tak aj naďalej nebude záležať na tom, v ktorom z amerických štátov žijú.

Pre Obamovu kľúčovú reformu toto rozhodnutie znamená už druhé veľké víťazstvo pred súdom. Takmer pred tromi rokmi ju podporil americký najvyšší súd po prvý raz. Reforma zdravotníckeho systému bola jednou z programových priorít prvého funkčného obdobia Baracka Obamu. Šéf Bieleho domu jej potrebu odôvodňoval snahou sprístupniť zdravotnú starostlivosť desiatkam miliónov Američanov bez zdravotného poistenia a potrebou skrotiť prudko rastúce náklady na zdravotníctvo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Obamacare #reforma zdravotníctva